САЩ нямат доказателства за участието на Русия в катастрофата на Боинг 777

САЩ признаха, че не разполагат с доказателства, потвърждаващи вина на някоя от страните в катастрофата на малайзийския Боинг 777 в източна Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

На 22 юли властите на САЩ обещаха да предоставят данни на разузнаването им, които да потвърдят версията за участието на опълченците в случая. Въпреки това документални доказателства относно ракетата «Бук» или за вината на опълчението на ДНР в трагедията, така и не бяха обнародвани.

Високопоставеният представител на американското разузнаване само повтори на срещата с журналистите във Вашингтон, че съгласно данните на техническото разузнаване на САЩ, малайзийския самолет с 298 пътника на борда е бил свален от ракета на зенитно-ракетна установка «Бук» (SA-11) клас „земя-въздух“ на територия контролирана от опълченците.

«Ние знаем кой е натиснал бутона… Ние не знаем името му, не знаем ранга на този човек, дори не сме убедени на 100% в националната му принадлежност… Но най-правдоподобното обяснение в случая, че е било грешка и ракетата е била изстреляна от лошо обучен екип», каза представителят на американското разузнаване. Той призна, че САЩ не разполагат с доказателства за участие на Русия в случилото се, както и за явно присъствие на руснаци на мястото на крушението, а също и за това, че Русия е обучавала опълченците да използват зенитно-ракетните установки «Бук».

В изявленията си пред репортерите, представителите на американското разузнаване обаче отново потвърдиха обвиненията си, че Руската Федерация снабдява опълченците с оръжие. Но по думите им, преди катастрофата на боинга, движение на комплексите «Бук» през руско-украинската граница не е забелязано.

Според аналитиците, признанията на САЩ е губене на почва под краката на пропагандистката западна машина, задействана с цел демонизиране на Русия и с опити да бъде оказан натиск върху нея чрез санкции, а също за да се подготви световната общественост към въвеждането на войски на НАТО в Украйна, с цел спасяване на правителството в Киев.

Същевременно, Министерството на отбраната на Русия е предало на ЕС своите налични данни от техническото си разузнаване, които отразяват: Първо – граждански самолет е бил съпровождан от украински военен самолет, а второ – украински военни сили са предвижвали зенитно-ракетен комплекс «Бук» на територията, от която може да е дошъл покосяващия изстрел.