САЩ не разполагат с достатъчно оборудване за доставки на военна техника в Европа

Преди три години Вашингтон върна в родината своите последни танкове, които бяха базирани за постоянно в Европа. Сега американските командири са принудени временно да връщат в района американското оръжие или да използват назаем военна техника от своите европейски партньори, пише New York Times.

По този начин, отбелязва изданието, САЩ се опитва да сдържа „руската заплаха” като в същото време има на разположение съвсем малка част в сравнение с това с което е разполагала в миналото на континента.

Командващият войските на САЩ Бен Ходжес счита, че отсъствието на необходимото количество военни и оборудване за мисии в района може да се окаже сериозен проблем. От 2012 г. броят на постоянно разположените американски войски в Европа се съкрати с 35%. Освен това американската армия изведе част от своите бойни машини, въоръжение и спомагателно оборудване.

Така, по думите на Ходжес, участващите в ученията на НАТО вертолети Black Hawk били предислоцирани от американската база Fort Stewart за 9 месеца. За да получат нови вертолети е било необходимо да чакат многодневна доставка по море или да платят допълнителни парични суми за транспортен самолет.

„При мен няма камиони, които са в състояние да превозват танкове. Не разполагаме с достатъчно количество вертолети, за да осъществим всичко планирано” отбеляза генералът. Затова на него му се наложило да заеме цялото необходимо оборудване от съюзниците си – Великобритания, Германия, Унгария

Междувременно някои американски политици се съмняват, че присъствието на американските военнослужещи в Европа е необходимо, освен това Вашингтон трябва и да изразходва огромни финансови средства, които според някои конгресмени трябва да се спестят.