САЩ настоява Русия да изтегли войските си от границата с Грузия

Русия трябва да изтегли напълно войските си от границата с Грузия. Това заяви министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл на съвместна пресконференция с грузинския му колега Иракли Аласани, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщението, разпространено от Пентагона.

«САЩ продължава да призовава Русия, напълно да изтегли войските си от границата с Грузия. Ние приветстваме твърдостта, която проявява Грузия по този въпрос», заяви Хейгъл.

Според него, «действията на Руската Федерация тук и в Украйна, представляват дългосрочно предизвикателство, което Съединените щати и техните съюзници разглеждат много сериозно».

Американският министър изрази увереност, че новият статут на Грузия като партньор на НАТО, ще й помогне в предвижването й към членство в Алианса.

Както съобщи министерството на отбраната на Грузия, на срещата в Тбилиси, Хейгъл и Аласани «са съгласували въпросите относно бъдещото сътрудничество между двете страни».
«Ние обсъдихме въпросите относно развитието на сътрудничеството между двете страни в сферата на отбраната. Нашата съвместна цел е да продължим да развиваме това тясно сътрудничество», заяви пред журналисти Хейгъл.

На свой ред Аласани съобщи, че е обсъдил с главата на Пентагона «въпросите за повишаване на нивото на отбраната на Грузия».