САЩ може да отменят някои санкции срещу Русия

Министерството на отбраната на САЩ е изпратило в Сената молба за смекчаване на санкциите срещу Русия, по силата на които на американски компании е забранено да купуват руски ракетни двигатели РД-180.

Тези двигатели се използват в първата степен на американските ракети „Atlas“ и засега американската промишленост не произвежда техни аналози. Заради събитията в Украйна Конгресът беше забранил сключването на нови договори за внос на РД-180 и отдели 220 милиона долара за разработването на американски двигатели.

В изказване пред сенатския комитет по въоръжените сили министърката на ВВС Дебора Лий Джеймс предложи да се внесат в закона поправки, които да позволят да закупуването от Русия на поръчаните преди събитията в Украйна, но все още не платени двигатели. По нейните думи поправките „ще позволят производството на конкурентоспособни ракети „Atlas“, докато бъдат разработени алтернативни /американски/ двигатели.

Според юристите на Пентагона може би става въпрос да се закупят 18 поръчани двигателя. Сенаторът Джон Маккейн, известен с антируската си реторика, е попитал „дали е в интерес на САЩ да се субсидира руската отбранителна промишленост, като се има предвид поведението на Русия“. „Не. Тъжно е, но гарантираният ни достъп до космоса е по-важен“, отговорила говорителката на Пентагона, цитирана от в. “ Air Force Times./ БГНЕС