САЩ лично уредили „Ислямска държава” с джипове „Тойота”

Започналото от американските власти разследване откъде „Ислямска държава” разполага с голямо количество джипове „Тойота” е на път да приключи конфузно, след като политолози от Института за мир и развитие разкриха, че автомобилите са доставени от американското и британското правителства на Свободната сирийска армия, съобщи lifenews.ru.

Доставките са направени през периода 2012-2013 година, след като избухна гражданската война в Сирия като помощ за опозиционните сили. Информацията идва от американската радиостанция Public Radio International, която през 2014 година прави интервю със съветника на Националната коалиция на сирийските опозиционни и революционни сили Оубаи Шахбандар.

В това интервю се съобщава, че само американското правителство е дало като помощ на сирийските опозиционери 43 пикапа „Тойота“. Британският вестник „Индепендънт“ през 2013 година също твърди, че Лондон е предоставил на сирийската опозиция помощ в размер на 8 милиона паунда, като с парите са закупени 5 пикапа с балистична защита, четири товарни автомобила и шест джипа.

Не е ясно кога тези транспортни средства са преминали в ръцете на „Ислямска държава“, но очевидно това е станало почти веднага след пристигането им в Сирия.