САЩ и Украйна започнаха съвместни военноморски учения в Черно море

В понеделник САЩ и Украйна започнаха съвместните военноморски учения Sea Breeze в Одеска и Николаевска области, предаде РИА Новости.

Според плановете, ученията ще продължат до 12 септември и ще бъдат многонационални. В тях ще участват 2,5 хил. военни не само от САЩ и Украйна, но и от България, Германия, Гърция, Италия, Великобритания, Румъния, Швеция, Турция и Молдова. При това почти всеки трети военнослужещ ще представлява американските войски.

Общо е планирано да бъдат задействани над 150 единици бойна техника – кораби, подводници, вертолети, самолети и бронирана техника.

Командващият 6-ти флот на ВМС на САЩ вицеадмирал Джеймс Фого определи ученията като „важна възможност за сътрудничество с нашите партньори и за провеждането на сериозна подготовка по земя, въздух и море“.

„Убеден съм, че те ще позволят на нашите моряци, войници, пилоти и морски пехотинци да обменят ценна информация, което ще доведе до укрепване на връзките и единството в региона“, цитира думите на американския вицеадмирал порталът Naval-Technology.com.