САЩ и Русия рестартират отношенията си в Сочи (ВИДЕО)

Посещението на държавния секретар Джон Кери в Сочи, което първоначално предполагаше преговори само с руския външен министър Сергей Лавров, но протече в тристранен формат с участието на руския президент Владимир Путин, стана знак за нормализиране на тона в руско-американските отношения, въпреки резервите на дипломатите преди срещата.

http://www.youtube.com/watch?v=zbTuWrP9ioI

По време на визитата, която, по думите на Лавров, „протече чудесно“, заинтересованите страни обсъдиха спорни теми като конфликта в Украйна, ситуацията в Сирия и преговорите за иранската ядрена програма. От своя страна, държавният секретар Джон Кери отбеляза, че между него и президента Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров са водени „откровени разговори“.

В резултат Москва и Вашингтон излязоха с обща позиция да въздействат върху страните в украинския конфликт, за да потърсят те начин да изпълнят Минските договорености. Джон Кери обяви, че „ако и когато“ условията на крехкото прекратяване на конфликта в Украйна бъдат напълно изпълнени, тогава европейските и американските санкции срещу Русия могат да бъдат прекратени.

Той също разкритикува изказването на украинския лидер Петро Порошенко, че контролът върху летището в Донецк трябва да бъде върнат на неговата страна, и предупреди, че при употреба на сила от Киев, Съединените щати „ще бъдат много загрижени от подобни действия“.

Кери също така настоя, че има „спешна нужда“ САЩ и Русия да си сътрудничат в сферата на глобалната политика./БЛИЦ