Генерал Джоузеф Дънфорд

Генерал Джоузеф Дънфорд

САЩ и Русия засилват контактите си в Сирия, обменят военна информация

Публикувано от:

Американските и руските въоръжени сили засилват своите контакти в Сирия с цел защита на своите хора на място, предаде Франс прес, като се позова на представители на министерството на отбраната на САЩ.

Агенцията отбелязва, че това развитие идва в момент, когато американските и руските военни действат на все по-тясно пространство в тази страна, предава БТА и епицентър.бг

“Трябваше да увеличим” обмена на информация с руснаците, “предвид по-ограниченото въздушно пространство, в което всички маневрираме”, обясни генерал Джефри Хариджан, командващ американските военновъздушни операции в Близкия изток.

Сирийските правителствени сили и техните съюзници, сред които Русия, напредват към източната част на страната. Те се доближават до райони, където международната коалиция, оглавявана от Съединените щати, провежда операции срещу джихадистката групировка “Ислямска държава”, посочва Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това повишава риска от инциденти между сирийските правителствени сили и техните съюзници, от една страна, и коалицията и подкрепяните от нея бунтовници, от друга, в момент, когато преговорите за уреждане на конфликта не постигат никакъв напредък.

Според представители на Пентагона американско-руските военни контакти вече са между висши офицери, регионални командвания и дори на равнище генерални щабове.

В петък председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд каза, че обсъжда редовно операциите в Сирия с началника на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Валерий Герасимов и че е бил създаден “канал за комуникация” между генералните щабове във Вашингтон и Москва.

“Моето впечатление е, че руснаците са също толкова ентусиазирани, колкото и ние” за създаване на механизми за предотвратяване на въоръжени сблъсъци в Сирия, отбеляза Дънфорд.

Генерал Хариджан посочи, че и американските, и руските въоръжени сили очертават прецизно зони за избягване на конфликти, където техните войници и самолети оперират и които другата страна съответно не трябва да доближава.

Те обаче нямат нищо общо с т. нар. “деескалационни зони”, създадени в съответствие със споразуменията от Астана, постигнати по инициатива на Русия, но по които Съединените щати не са страна, уточни американският военен.