САЩ и НАТО не гарантират, че ЕвроПРО не е насочена срещу Русия

САЩ и НАТО не смятат да дават юридически обвързващи гаранции, че няма насочат ЕвроПРО срещу Русия, тъй като това ще подкопае възможността за развитие на системата в съответствие с растящите заплахи. Това заяви заместник-помощникът на държавния секретар за контрола над въоръженията Франк Роуз, предаде РИА Новости.

„Това, което иска Русия, съществено ще ограничи възможностите ни да реагираме на ядрените заплахи. Северна Корея и Иран не веднъж са изстрелвали ракети и заплахите от тези страни диктуват необходимостта да вървим в крак с техните развиващи се технологии”, поясни в речта си по време на конференция на Кралския институт по въоръжените сили в Лондон.

Освен това, Америка смята да настоява за мобилност на системата за противоракетна отбрана. Роуз заяви, че това ще позволи „по-ефективно да се реагира на засилващите се заплахи“.

Плановете на САЩ за създаване на система за ПРО, която да защитава надеждно територията им от балистични ракети, е един от основните проблеми в руско-американските отношения. Представители на САЩ неведнъж са заявявали, че ЕвроПРО не е насочена срещу Русия и стратегическия й потенциал, а сътрудничеството в тази област ще бъде от полза за всички страни. НАТО на свой ред призовава Москва да повярва на думата на Запада. Руската страна неведнъж е изказвала позицията си за това, че гаранциите трябва да бъдат фиксирани на хартия в юридически обвързваща форма, а не на думи.

ЕвроПРО е европейският сегмент на системата за ПРО на САЩ, която трябва да бъде окончателно разгърната до 2018 г. На първоначален етап се предвижда разполагането на ракети в редица източноевропейски страни.

Във Вашингтон са убедени, че главната опасност за Европа са ядрените програми на Северна Корея и Иран. Срещу двете страни нееднократно са въвеждани санкции, основната цел на които е отказът от разработването на съвременно ракетно въоръжение, припомня РИА Новости.