САЩ изрази недоволството си от организацията на посещението на Путин в Япония

САЩ са изискали от правителството на Япония «да прояви сдържаност» в организирането на визитата на президента на Русия Владимир Путин, съобщи япоската информационна агенция Kyodo, цитирани от ТАСС

В частност, Вашингтон е изразил недоволството си по плановете да се включи в програмата визита в Токио, защото, според Щатите, «топлият прием на руския лидер в столицата би могъл да смекчи натиска на «седморката» върху Москва».

Но, както съобщи агенция Kyodo, позовавайки се на източници, японската страна «не е взела под внимание възраженията на САЩ».

Както се отбелязва, американската страна е изразявала тревогата си през ноември «няколко пъти по дипломатически канали». Това е станало още преди да се вземе официално решение да се проведе среща на високо ниво в град Нагато и Токио.

Според САЩ, приемът на Путин в Токио «може да се превърне в сигнал, че страните от «седморката» не са единни в своята твърда линия по отношение на Русия».

В Япония считат, че за «Токио е важна ролята им в G7, но «напълно естествено е следването на националните интереси» в развитието на двустранните отношения с Русия.

На 8 декември МВнР на Япония официално обяви за визитата на Путин от 15 до 16 декември, по време на която руският лидер ще се срещне с премиера Синдзо Абе н Нагато и Токио.

«Очакваме, че визитата на президента Путин ще съдейства за по-нататъшното развитие на отношенията между нашите страни», — се отбелязва в съобщението на МВнР на Япония

Японските власти ще затворят въздушното пространство над редица райони на страната по време на посещението на руския президент Владимир Путин предаде агенция ТАСС, като се позова на министерството на външните работи на Япония.

Забраната ще важи и за безпилотни летателни апарати. Според съобщението на министерството на външните работи забранена за полети зона ще бъде установена около летище Убе, префектура Ямагути, където ще кацне самолетът на Путин, както и над някои райони на град Нагано, където ще премине първият ден от визитата.

Забрана за полети ще има над редица централни райони на Токио, където ще пристигне Путин на 16 декември. Полети в забранената зона ще бъдат осъществявани само от специални средства, които отговарят за сигурността на лидера на Руската федерация.