САЩ, ЕС, ООН и НАТО осъдиха убийството на руския посланик в Турция

Американският държавен секретар Джон Кери осъди днешното убийство на руския посланик в Турция и заяви, че САЩ са готови да съдействат на Русия и Турция при разследването на нападението, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Посланик Андрей Карлов беше застрелян в гръб, докато произнасяше реч в Центъра за съвременно изкуство в Анкара.

„Осъждаме убийството и сме готови да окажем помощ на Русия и Турция в разследването на това позорно нападение, което е и посегателство срещу правото на дипломатите да представляват в условия на сигурност страните си по света“, каза Кери.

„Това ужасяващо нападение срещу представител на дипломатическия корпус е недопустимо и ние сме единни с Русия и Турция в решимостта си да се изправим срещу тероризма във всичките му форми“, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Нед Прайс, цитиран от ДПА.

Актът беше осъден също от Пентагона и от американската постоянна представителка в ООН Саманта Пауър.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини изрази солидарност с Русия. “ ЕС осъжда по най-категоричен начин нападението срещу представителя на страната в Турция. Искаме да засвидетелстваме солидарността си с Русия пред този престъпен акт на насилие, посочи тя в изявление, цитирана от ДПА. Дълбоко бях потресена, когато научих за необяснимото нападение срещу посланик Андрей Карлов в Анкара. Поднасяме най-дълбоки съболезнования на семейството му, на всички негови колеги и на руските власти, отбеляза Могерини в писмо до руския външен министър Сергей Лавров, цитирана от ТАСС.

„Осъждаме въоръженото нападение срещу руския посланик в Турция. Нападението над дипломат или посланик не може да бъде оправдано по какъвто и да било начин“, заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също осъди убийството. „Моите съболезнования на семейството на посланика и на руския народ. За такъв отвратителен акт не може да има оправдание“, заяви той.

Убийството беше извършено в навечерието на планираната за утре в Москва среща на външните министри и министрите на отбраната на Русия, Турция и Иран, посветена на Сирия. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия разглежда покушението като терористичен акт и ще повдигне този въпрос пред Съвета за сигурност на ООН.