САЩ една година се молят на Куба да им върне погрешно доставена ракета

Американската ракета „Хелфайър“ (Hellfire) по погрешка бе доставена в Куба през 2014 г., съощи РИА Новости. Бойният снаряд е бил предназначен за учения на НАТО в Европа, но незнайно как се е озовал на съседния на САЩ остров.

Американското правителство цяла година се опитва да убеди кубинското ръководство да върне ракетата. Специалисти на САЩ разследват по какъв път тя е попаднала в Куба. Една от версиите е, че това е дело на престъпници или шпиони. Все пак експертите са склонни да смятат, че става дума по-скоро за „серия от човешки грешки“ или „лошо стечение на обстоятелствата“.

В самата ракета няма взривни вещества. Все пак военните в САЩ се боят, че кубинските специалисти може да са я разглобили и да са проучили системата от датчици и вградената таргетинг технология. От Вашингтон се тревожат, че тази информация може да бъде предоставена на Китай, Северна Корея или Русия.

Ракетите „Хелфайър“ са въздух-земя и се използват за стрелба от вертолети по наземни цели. Разработени са преди десетина години, но във времето са били модернизирани няколко пъти. Този тип ракети ще бъде част от въоръжението на безпилотните самолети Predator, които ще участват в антитерористични операции. Ракетите и преди са били използвани при борбата с терористите в Йемен и Пакистан.