САЩ губят подкрепата на Европа

Преди дни  министърът на външните работи на Полша Радослав Сикорски се озова в конфузна ситуация: полско издание Wprost публикува разговора на Сикорски , с бившия министър на финансите Яцек Ростовски, в който политикът се изрази вулгарно по отношение на партньорството между Полша и САЩ, предаде RT.

Президентът на САЩ Барак Обама е заявил по-рано, че САЩ и Европа са единни като приятели и съюзници. Варшава отговаря с взаимност и винаги с радост приветства усилването на американското присъствие в Полша.

Но, далеч от камерите и микрофоните, пред които страните всячески се стараят да демонстрират добрите си отношения, риториката на съюзниците е коренно различна. Същият този полски чиновник, нарече съюза на Варшава със САЩ безсмислен, защото единственото, което получава Полша от него е фалшивото чувство за сигурност.

Полското издание Wprost се сдоби с тайно направен запис на разговора между двата политика, в който министърът на външните работи на Полша Радослав Сикорски сравнява сътрудничеството на Варшава и Вашингтон със сексуални отношения, където един партньор винаги удовлетворява другия, без да получава нещо в замяна.

Вулгарните изказвания на полския политик са последствие на заявленията на един от високопоставените американски чиновници. Представител на Държавния департамент на САЩ демонстрирала своето пристрастие към използване на неприлични думи, изказвайки се вулгарно по адрес на своите европейски колеги. «Би било добре, да помогнем да закрепим това положение, и би било добре, ако с това нещо се заеме ООН, а Европейския Съюз да върви на м**** си», заявила тя.

Официално Вашингтон така и не призна истинността на този запис, обвинявайки неизвестни, разпространили разговора в «нарушаване на личното пространство». Всичко това е част от разклатени задкулисни отношения на Америка с много съюзници.

Така канцлерът на Германия Ангела Меркел не се сдържа от язвителните думи по адрес на САЩ и техния подход към базовите права на човека,след като самата тя е станала обект на следене от американските специални служби.

«Това не е в интерес на немския народ. Проблемът не е само в мен, а във всички граждани. Ние трябва да се доверяваме на своите съюзници и партньори, а сега това доверие подлежи на възстановяване», заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Критиците смятат, че за нарастващото от двете страни на Атлантика разочарования, на западния алианс му е все по-сложно да прикрива постепенното губене на доверие и взаимоизгодно сътрудничество.
«Те не искат публично да признават, че алиансът вече не е толкова единен както преди. Но ми се струва, че в дълбочината на този здрав съюз вече се появиха пукнатини. Преди всичко, на всяка от страните е необходимо да мисли за себе си. Интересите на Евросъюза и САЩ започват да се разминават. И този път ситуацията е много сериозна», смята независимият експерт Сорайя Сепапур-Улрих.