САЩ възпрепятстват работата на ОССЕ на руско-украинската граница

САЩ възпрепятстваха приемането на решение на Постоянния съвет на ОССЕ за изпращане на наблюдатели на руско-украинската граница. Това заяви заместник- министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.

„За съжаление, действията на Вашингтон  често радикално се отличават от обещаните, и сигналите, които ние получаваме по затворени дипломатически канали – и под формата на публични коментари от страна на администрацията – са разминаване между думи и дела”, заяви той в интервю за „Россия сегодня”.

Рябков даде за пример реализацията на инициативата на руския президент Владимир Путин за мониторинг на ОССЕ на два пропускателни пункта през руско-украинската граница „Гуково” и „Донецк”.

„САЩ на думи бяха заинтересовани от това, но на дела – те повече от две седмици възпрепятстваха приемането на решение на Постоянния съвет на ОССЕ, поставяха различни условия, подстрекаваха Киев за внасянето в проекта на формулировки, които обричаха предварително делото на провал”, заяви още Рябков.

Заместник- министърът на външните работи на Руската федерация отбеляза още, че „тук може много да се разсъждава върху това, тъй като се получи голямо разминаване между благите намерения и желания на Вашингтон и това, което се осъществява реално по въпроса с кризата в Украйна”.