САЩ възнамеряват да изпратят допълнителни военни кораби в Източна Азия

САЩ възнамеряват да изпратят към бреговете на Източна Азия допълнителни военни кораби за изпълняване на различни мисии, съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на свой източник.

Подробности за целите и сроковете на мисията не се съобщават.

САЩ редовно обвиняват Китай в милитаризиране на Южно-Китайско море, а Пекин на свой ред нарича тези обвинения безпочвени. При това Вашингтон не смята спорните територии за китайски и настоява на правото си „да лети, плава и действа навсякъде, където е разрешено от международното право“. И двете страни периодично провеждат в региона демонстрация на военното си присъствие. По-рано, през април, САЩ изпратиха там миноносците USS Spruance и USS Momsen, пише РИА Новости.

Експертът от Центъра за стратегически и международни изследвания Грег Полинг отбелязва, че според него изпращането на допълнителни военни кораби е част от плана на американския президент Барак Обама за разполагане на сили на ВМС на САЩ с цел установяване на равновесие в региона.

Между Китай и Япония, Виетнам и Филипините съществуват разногласия относно морските граници и зони на отговорност в Южно-Китайско и Източно-Китайско море. КНР счита, че страни като Филипините и Виетнам съзнателно използват подкрепата на САЩ за ескалиране на напрежението в региона. През януари 2013 г. Филипините оспориха в Международния трибунал по морско право претенциите на Китай към редица райони в Южно-Китайско море. Официален Пекин обаче категорично отхвърля възможността за решаването на тези въпроси в международния арбитраж.