Саудитска Арабия създава ислямска коалиция срещу тероризма

Саудитска Арабия създава ислямска коалиция срещу тероризма

Публикувано от:

Саудитска Арабия обяви създаването на ислямска военна коалиция от 34 страни, които ще се борят заедно срещу тероризма, предаде агенция Ройтерс.

“Саудитска Арабия създава ислямски военен съюз от 34 страни в борбата срещу тероризма”, съобщи саудитският телевизионен канал съобщение „ArabiaTV”. Според агенцията, коалицията ще включва Йордания, Египет, Турция, Катар и Пакистан. Командният щаб ще се намира в Рияд. Държавната информационна агенция SPA съобщи, че коалицията ще включва мощни държави от Персийския залив, Египет и Турция, но с изключение на Иран.

Коалицията ще се справи с ” проблема на ислямския свят с тероризма и ще бъде партньор в световен мащаб на борбата с този бич”, заяви саудитският министър на отбраната и заместник-престолонаследник Мохамед бин Салман Ал Сауд по време на пресконференция в Рияд.

Договорености ще бъдат направени за “координация с приятелски миролюбиви народи и международни организации в името на подкрепа на международните усилия за борба с тероризма”, добавя агенцията. Повече от 10 други “ислямски държави” са изразили подкрепа за коалицията, включително Индонезия, публикува bgnes.com.