Саркози: Турция е по-малко европейска държава от Русия – тя няма място в ЕС!

Саркози: Турция е по-малко европейска държава от Русия – тя няма място в ЕС!

Публикувано от:

Според бившия президент на Франция Никола Саркози присъединяването на Турция към ЕС противоречи на здравия разум, след като тази държава в много отношения е по-малко европейска страна, отколкото Русия, предаде ТАСС, цитиран от epicenter.bg.

„Турция се намира в Мала Азия. Това е велика страна с велика цивилизация, но това е мост между Азия и Европа. Турция няма място в Европейския съюз и аз винаги съм бил на тази позиция, основана на здравия разум. Това не значи, че имам нещо против турците – те са ни нужни. Те са наши съюзници в рамките на НАТО. Но когато започне да се обяснява, че Турция е Европа, на учениците трябва да се обяснява, че европейската граница преминава край Сирия. Това е лишено от здрав разум“, каза той.

Саркози подчерта, че не става дума само за несъответствието на съвременната турска държава със стандартите на европейската демокрация. „Не става дума само за това. Европейският съюз е съюз на европейските държави. Даже и в географски смисъл Турция има само бреговете на Босфора в Европа. После възниква въпросът доколко Турция може да се смята за европейска държава от историческа, културна и икономическа гледна точка. Ако твърдим това, ние искаме смъртта на ЕС. Ако се водят преговори за присъединяването на Турция, позволете ми да кажа, че Русия е къде-къде по-европейска държава, отколкото Турция“, отбеляза Саркози.