Санкции срещу Русия – политическо самоубийство за Европа

С въвеждането на санкции срещу Русия Европа може да извърши икономическо самоубийство. Това твърди в телевизионно интервю Сергей Глазиев – съветник на руския президент Владимир Путин.

„Загубите на ЕС в случай, че бъдат приложени икономически и финансови санкции срещу Русия, ще бъдат огромни“, смята Глазиев:

„Големият въпрос е срещу кого са насочени тези санкции от гледна точка на нанасянето на максимални щети. Ако американците се опитат да реализират модел, приложен върху Иран, а това означава практическо изключване на Русия от световната финансова система в нейната част в долари и евро, то по наши разчети загубите за ЕС могат да достигнат един трилион евро. Ако блокират нашите плащания, сериозно ще пострадат европейските банки. Така че санкциите за Европа са равносилни на икономическо самоубийство и европейския бизнес много добре разбира това.“

Икономистът прогнозира, че най-големи загуби ще понесе Германия – поне 200 милиарда евро, но силен страничен ефект ще има и върху икономиките на Украйна и Прибалтика. Според Глазиев, успоредно с намерението да накажат Русия, САЩ могат да преследват и една друга цел – дестабилизиране на европейската финансова система, а това, според него, вече е една голяма геополитическа игра на ръба на световна война, предаде БНР.