Санкциите срещу Русия са икономическа война, която се разраства – Украйна е само повод

Санкциите срещу Русия заради Украйна са икономическа война, която вече е обявена и се разраства – тъкмо това прави трудни прогнозите кога може да се очаква край на конфликта. Тезата е на доц. Дарина Григорова и д-р Атанас Сивилов, историци и преподаватели в СУ „Св. Климент Охридски“. В интервю за Дарик двамата коментираха, че взирането на НАТО в Русия като „враг“ е „ехото на Студената война“. Според тях т.нар. Ислямски халифат трябва да обедини Европа заедно с Русия и Съединените щати срещу тази изключително жестока структура, вместо да се поддържа конфликтът в Украйна.

„За съжаление не четем между редовете, а между окопите – такава е ситуацията в Украйна, защото тази гражданска война, която спря за кратко с това примирие. Надявам се да се стигне до някакво споразумение, но забележете какво се случи днес – президентът Порошенко обяви, че другата седмица ще предаде на Върховната рада за т.нар. особен статут на Луганска и Донецка област. Т.е. той не се съобразява, няма преговори с втората страна, като Порошенко заяви отново, че не приема понятието федерализация“, коментира доц. Григорова.

Лош и добър сценарий за примирието

Това според нея ще доведе до отпор на въстаналия югоизток в Украйна, а това пък ще е повод Европа да наложи нови санкции срещу Русия с аргумента, че примирието е нарушено. „Порошенко дойде като президент на мира, а се оказа президент на войната“, отбеляза още Дарина Григорова.

Според Александър Сивилов до вчера е съществувал и един по-оптимистичен сценарий – със спазването на договореното в Минск примирие, то да става все по-трайно като се търси постигането на споразумение. „И от двете страни обаче има много крайни хора, а освен това случващото се е бизнес за голямо съжаление, защото всички конфликти с намесата на някои от големите сили, винаги са свързани с изключително големи печалби“, допълни историкът. Въпреки това и двамата смятат, че вариантът за федерализация на Украйна е все още отворен.

Трансатлантическият договор – в основата на санкциите срещу Русия?

Санкциите са икономическа война, тя вече е обявена и малко по малко се разраства. Натискът е върху ЕС, защото не всички държави са съгласни“, коментира още Дарина Григорова. По думите й Украйна е повод само за тези санкции, а зад тях има много по-висок геополитически план, за чиято сметка украинците преживяват този конфликт.

„В България едва сега започна да се говори за Трансатлантически договор за свободна търговия, който ще превърне Европейският съюз в зона за свободна търговия за САЩ. Това може да се случи само ако се прекъснат икономическите връзки с Русия, а санкциите са много удобни за тази цел“, обясни тезата си доц. Григорова.

Според двамата ЕС е доста „цинично алчен“ с пасивността си към случващото се в размирните райони на Украйна, след като не праща дори хуманитарна помощ в югоизтока може да прати някакъв хуманитарен конвой в югоизтока, където няма да имат храна през зимата. „В Луганск положението е плачевно, там нямат вода, ток – в момента Украйна казва, че този район е част от държавата, но не прави нищо за този регион“, коментира Александър Сивилов.

Хибридната война – засега изгодна за основните играчи

Въпросът е кой ще плаща за възстановяването – това е и големият проблем на Путин, защото в Крим вече се харчат баснословни средства. Представете си, ако това се наложи и в Донецк и в Луганск, там ще са нужни още повече средства заради големите разрушения. Крайният резултат от руската икономика би бил плачевен, обясни още д-р Сивилов.

Така както САЩ подкрепят наемниците, които помагат на украинската армия, така и Русия подкрепя с руски доброволци опълчението на Донбас, но забележете – нито Щатите, нито Русия поемат отговорност. Това е хибридната война, когато две велики сили на чужд терен кръстосват шпаги и битката е за Европа, каза още Дарина Григорова.Според нея и в отношенията между НАТО и Русия по-скоро ще продължи това „хибридно“ поддържане на конфликта в Украйна.

dariknews.bg