Санкциите не ни притесняват: Италианци са готови да инвестират в Крим

Група италиански инвеститори са обърнали погледа си към Крим и търсят 500 хектара земя за агро-индустриалния парк, който искат да създадат на черноморския полуостров, пише Sputnik.

„Ние сме тук, защото Крим има спешна нужда от развитие. Климатът тук е подобен на климатът в Тунис, поради което искаме да отглеждаме същите продукти, които отглеждаме там. Искаме да създадем агро-индустриален парк в Крим с площ от 500 хектара,” заявява Франческо Ло Юдице, един от членовете на италианската делегация, след срещата с кримския заместник министър председател Руслан Балбек в събота.

Инвеститорите планират да намерят италиански компании, специализиращи в земеделските технологии, които биха имали интерес в строежа на парници, лозарството, животновъдството и обработването на земеделски продукти на Кримския полуостров.

Те казват, че не се притесняват от европейските санкции, тъй като тяхната продукция ще се продава в Русия, което е и по-евтиният вариант в сравнение с транспортирането на същите стоки от Тунис.

„Търговията с Русия през Крим е много по-евтина, защото няма да минава през митницата нито ще има други логистични препятствия, с които да се справяме,” казва още Франческо Ло Юдице.

Руслан Балбек уверява, че местните власти ще помогнат на италианците да открият възможно най-доброто парче земя, за осъществяването на техния проект.

По време на петдневното посещение на Кримския полуостров, италианската делегация ще посети местни винарни и ферми и ще подпише меморандум за сътрудничество с кримското правителство.