Санкциите: Загуби за Европа, приходи за Русия

Както Западът мечтаеше да види Русия смазана от пресата на санкциите, така Федерацията в момента се намира в прилично състояние. Но пък страните, които бяха инициатори на налагането на санкции и получиха отговор под формата на контрасанцкии, сега са принудени съвестно да пресметнат загубите си. Така днес (на 10 юни – бел.ред.) руският президент Владимир Путин заяви, че в резултат на наложените на Москва икономически ограничения, италианският бизнес е загубил почти 1 млрд. евро.

Президентът има предвид компаниите, които си сътрудничат с Русия в сферата на военната промишленост. Путин подчерта, че за разлика от италианските предприемачи, руската армия на практика не е загубила нищо от развалянето на договорите.

От санкциите не страдат само италианските компании. Например автомобилният концерн Mercedes-Benz съобщи, че променя своя бизнес план и се отказва от строителството на завода си във Владимирска област. Това беше съобщено от агенция ТАСС, която се позовава на думите на директора на корпорацията за развитие на областта Сергей Бородин. А можеше да се получи взаимноизгодно сътрудничество. За Русия – нови работни места и допълнителни данъци, а за автомобилния производител – увеличение на производството и намаляване на разходите.

За това, че европейските държави наистина пострадаха от контрасанкциите на Русия, признава даже и британският премиер Дейвид Камерън. Той подчерта, че определени държави вече са се сблъскали с проблеми, даже самата Великобритания, както и Европейският съюз като цяло. Въпреки че пред Палатата на общините Камерън поясни, че пострадалите от санкциите държави не си струва да очакват каквито и да било компенсации от страна на ЕС. И им предложи да се утешат единствено с мисълта, че всички тези лишения ще се наложи да се изтърпят в името на великата цел: поддържането на световния ред и наказването на неговия нарушител – т.е. Русия.

Особена роля в този „сериал на санкциите“ играе САЩ. Като подстрекател, режисирал суматохата в международен мащаб, тази страна пострада най-малко от всички останали. Естествено Америка е недоволна, че засега не успява да стъпче окончателно руската икономика. И сега иска да усили ефекта като подтикне Европа да въведе допълнителни санкции срещу Москва. Така финансовият министър на Щатите Джейкъб Лю обяви, че САЩ и Г-7 са готови за въвеждането на нови ограничителни мерки. Такова изказване той направи по време на срещата си с украинския премиер Арсений Яценюк.

В Кремъл обаче това изявление не предизвика желания ефект. Според думите на ръководителя на администрацията на президента Сергей Иванов, във всички случаи Москва е готова да пристъпи към предприемането на адекватен отговор. Още повече, че ограничителните мерки на Запада по отношение на Русия имат не само минуси (например сериозният ръст на инфлацията), но и плюсове. Така санкциите, според Иванов, са се превърнали в истински подарък за руските земеделски производители. Показателите при няколко сектора от местното селско стопанство вече отчитат ръст. Затова в определен смисъл продължаването на ограниченията, които ЕС налага, са в ползва на Русия.

Автор: Мария Смолина – Noteru.com