Санкциите вече не крият рискове за Русия

Макар и санкциите все още да са в сила и да пречат на търговията на Русия с европейските й партньори, местният финансов пазар напълно игнорира ограниченията, пише Вести.ру, цитиран от fbr.bg.

Западният свят въведе финансовите санкции срещу Русия през лятото на 2014 г. На фона на тези действия доходността на държавните облигации върху рублата скочи от 9% на 14%, а на фондовия пазар също цареше негативното настроение.

Всички помнят как Белият дом в открит текст препоръча на американските финансисти да не инвестират в руски акции, под предлог, че това може да им донесе загуби.

Какви обаче са последствията? Тези, които не послушаха препоръките и не се повлияха от политическите провокации, успяха да спечелят от ръста на фондовия пазар на Руската федерация, който скочи с цели 50%.

В името на справедливостта трябва да се признае също, че курсът на рублата през това време претърпя огромен спад и международните инвеститори едва ли са спечелили реални 50%.

Така или иначе през 2016 г. руският фондов пазар е един от водещите в света, а след обръщението на Белия дом пазарът върви само нагоре.

Ситуацията с облигациите също изглежда оптимистична за Русия. След въвеждането на санкциите доходностите на облигациите, както вече бе споменато, скочиха до 14%, а в момента на извънредно повишаване на индекса от страна на Централната банка на Русия достигнаха дори 17%.

След това ситуацията започна да се стабилизира и доходностите уверено тръгнаха надолу. Сега са на ниво 8,8%, а това е приблизително позицията, на която бяха когато въведоха санкциите. С други думи облигациите вече не се влияят от политическите рискове, свързани с финансовите ограничения.

Какво значи всичко това – пазарът е уверен в наближаващото сваляне на санкциите или САЩ губят влиянието си? Мненията на експертите, разбира се, са различни, но е факт – финансовите компании вече не се вслушват в препоръките на американските власти.