Санкт-Петербург гледа към Пловдив 2019

Културните институции на Санкт-Петербург имат силно желание да се включат в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Интересът им бе ясно заявен при посещението на областния управител Здравко Димитров в „северната столица” на Руската федерация миналата седмица. „Руснаците казаха: „Ако ни дадете две палати от Международния панаир, сме готови да ги напълним с изкуство през цялата година – изложби, концерти и спектакли”, заяви Димитров пред „Plovdiv Time”. Областният управител  посети града по покана на вице-губернатора на регионалното правителство Сергей Мовчан и участва в грандиозните тържества по случай 314-годишнината от създаването на старата руска столица.

Пловдив и Санкт-Петербург са побратимени градове от 1984 г., а на областно ниво – от 1998 г. Дружеските връзки поохладняват след 1989 г. , но местните власти днес са амбицирани да работят за тяхното възраждане.

Затоплянето на отношенията започва с участието на Димитров на форума „Русия и славянския свят” в края на 2015 г. „Тогава предложих на вицегубернатора Мовчан да посети Пловдив на 3 март. Той остана очарован от грандиозното честване на годишнината от Освобождението на Хълма на освободителите, затова и тази година отново дойде”, допълва той.

След разменените визити на губернаторско ниво идва ред и на учените – ректорите на пловдивските университети посещават „северната Венеция” и започват разговори за обмен на студенти и стажанти. „Започваме с образование, култура и туризъм, след това ще дойде ред и на бизнеса”, убеден е Здравко Димитров. По думите му руснаците имат изключително положително отношение към Пловдив и знаят, че е побратимен град.

Създадена е работна група, която да подпомогне двустранното сътрудничество, което тази пролет даде първите плодове от дейността. Пред подписване е споразумение за културно и икономическо сътрудничество.

От пловдивска страна желание да развиват бизнес в Санкт-Петербург са изявили 47 компании. „За съжаление между ЕС и Русия действат рестрикции (санкции и контрасанкции), които силно стесняват възможностите. Като цяло е забранен вносът на храни в страната, но е възможно да възможно да се направят изключения за вино, парфюмерия и част от консервната индустрия“, обяснява Снежана Александрова, началник на отдел „Координация и европейска интеграция” в Областната управа.

Редица компании от Санкт-Петербург пък са проявили желание да участват в Есенния технически панаир в Пловдив – не само в изложението, но и в деловата програма на форума. Областната управа ще съдейства за осигуряване на максимално добри условия за руските фирми.

Северната столица, която от векове се слави с богатия си културен живот, се готви да представи част от съкровищницата си под тепетата. Санкт-петербургските институции изучават внимателно културния календар на Пловдив и скоро можем да очакване гастроли на най-известните им театри, балети и ансамбли.

От своя страна, руската сцена също ще бъде отворена за пловдивските творци. Първият конкретен резултат се очаква да бъде гостуването на руска танцова група на Международния фолклорен фестивал в Пловдив през август.

Договорено е и откриването на щанд за руски книги в книжарница „Хермес“. След като дълги години в града действаше голяма руска книжарница, то днес за любителите на руската литература и същинско ходене по мъките да се сдобият с желаната книга. Още този месец трима пловдивски абитуриенти ще участват в младежкия фестивал „Алени платна“ („Алые паруса“) – един от най-големите културни форуми в Европа.

Руснаците са приели и поканата на Пловдивския митрополит Николай 40 ученици да дойдат на летен лагер и поклонническа обиколка у нас на разноски на митрополията. Други русначета пък ще почиват безплатно в Слънчев бряг по покана на собственика на хотела.

При посещението си в края на май пловдивската делегация присъства на грандиозния концерт „Класика на Дворцовой“, който събра повече от 500 000 души на Дворцовия площад, с участието на знаменити оперни звезди, от които и известната оперна певица Соня Йончева от град Пловдив. След концерта, Здравко Димитров поздрави Соня Йончева за прекрасното изпълнение и двамата си пожелаха успех.

Делегацията посети и най-големите православни храмове в Санкт Петербург, в които се съхраняват частици от мощите на Св. Св. Кирил и Методий, Св. Св. Константин и Елена, Св. мъченици Кирик и Юлита, Св. мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София и други светци. Гостите се поклониха пред саркофага на княз Александър II Освободител. В прочутия Мариински театър пловдивчани бяха поканени на благотворителна вечер на известния композитор Едуард Артемиев, със специалното участие на Никита Михалков.

Един от най-вълнуващите моменти в посещението на Здравко Димитров е поклонението пред гроба на капитан Александър Бураго – освободителят на Пловдив. През 2009 г. Димитров възстанови занемарения монумент на Бураго на 9-и километър – жест, който трогна руснаците.

„В Санкт-Петербург присъствах на спектакли, които едва ли друг в живота си ще мога отново да видя. Посетихме и няколко уникални църкви. Прави чест на руснаците, че така ревностно съхраняват православието и не забравят, че сме братя. В тази напрегната геополитическа обстановка е хубаво да познаваме нашата история и кой ни е помагал в моменти на изпитания“, заключава областният управител.