Самолет с 30-метрова Георгиевска лента прелетя над Ню Йорк

Активисти от организацията „Руска младеж в Америка“ разказват на жителите на Ню Йорк за Великата Отечествена война, раздават Георгиевски ленти и планират мащабни акции по случай Деня на Победата, пише „Взгляд“.

Една от акциите на организацията се проведе в събота. Около 40 активисти под звуците на фронтови маршове заедно с руските си сънародници и ветерани от Великата Отечествена война преминаха в колона по крайбрежната улица в нюйоркския квартал Брайтън Бийч.

На площад Таймс Скуеър те разказаха на събралите се за това, че САЩ и Русия са били съюзници през Втората Световна война, както и за това, колко съветски и американски граждани са загинали.

„Руската младеж в Америка“ организира полет в небето над мегаполиса на самолет със закрепена на него 30-метрова Георгиевска лента. В 16 ч. местно време самолетът е можело да се види от крайбрежието на Брайтън Бийч, предаде ТАСС.

Активистите от организацията планират да раздадат на жителите на САЩ близо 14 хиляди Георгиевски ленти по случай 9 май. „От 1-ви до 9-ти май „Руската младеж в Америка“ раздава лентички в Ню Йорк, – съобщи ръководителят и член на Координационния съвет на организацията на руските сънародници (КСОРС) Игор Кочан. – През тази година ние планираме да раздадем 14 хил. ленти. Заедно с тях ние раздаваме и специални брошури, в които е разяснено какво представлява Георгиевската лента и какво е Денят на Победата, над кого е била удържана победа и кой е участвал във войната“.

Кочан поясни, че към момента са раздадени над 8 хил. лентички. „До 9-ти май ще раздадем всички 14 хил. Можеше и да са по-голям брой, но ние не разполагаме с повече“, отбеляза той. „Като цяло хората ги взимат охотно, макар, разбира се, да има и такива, които не искат по различни причини“, констатира ръководителят на организацията. „Възрастните ни сънародници ни благодарят със сълзи на очи“, подчерта Кочан.

В неделя организацията проведе акция под названието „Безсмъртният полк“, на която активисти преминаха по Бруклинския мост и под съпровода на песента „Жерави“ пуснаха в небето над 100 балона в памет на тези, които не са се върнали от фронта.