Самолет на ВВС на Сирия е бил свален в района на военното летище в провинция Хама

Пилот от сирийските ВВС загина в провинция Хама при опит да приземи самолет МиГ-21УС, свален от зенитна установка, съобщи „Взгляд“, цитиран от „Руски дневник“.

Според сирийски военен източник в самолета е имало двама пилоти, единият от които е катапултирал, а другият се е опитал да приземи машината на летището в Хама, но не е успял и е загинал. Катапултираният пилот се е приземил в село ал-Магир, което е контролирано от правителствената сирийска армия и това е спасило живота му.

В самолетната модификация МиГ-21УС се поместват двама пилоти, за разлика от главния модел, който може да бъде пилотиран само от един летец, предава РИА „Новости“.

Сирийското правителство съобщи, че актът е извършен от въоръжена групировка, която е нарушила договора за прекратяване на огъня, който влезе в сила на 27 февруари 2016 г. От своя страна, представители на групировката, осъществила свалянето на самолета, заявиха, че самолетът е бомбардирал мирното население в Хама, предава „Интерфакс“.

По данни на телевизия „Ал Джазира“, изтребителят е бил свален със зенитни средства, предава ТАСС.

Първоначално беше съобщено, че става дума за МиГ-21, а спусналият се с парашут пилот е разстрелян от бойците. По-късно тази информация беше опровергана от официални правителствени сирийски източници.

В провинция Хама се водят тежки боеве между сирийските правителствени войски и терористи от „Ислямска държава“ и „Джебхат ан-Нусра“.

„Руски дневник“ припомня, че всичките 15 държави членки на СБ на ООН поддържат подготвената от Русия и САЩ резолюция за поддържане на режим за прекратяване на огъня в Сирия. Примирието не обхваща терористичните организации „Ислямска държава“, „Джебхат ан-Нусра“ и други формирования, признати от Съвета за безопасност на ООН за терористични.

error: Съдържанието ни е авторско!