Сагаалган – източната Нова година по лунния календар

 

В будистката традиция празнуването на Нова година е на различни дати между края на януари и средата на март, на първото пролетно новолуние по лунния календар. Тази дата ежегодно се се изчислява по астрологични таблици.

Сагаалган е празник на Белия Месец , един от най-популярните бурятски празници. Сагаалган – обединява старите и новите традиции. Будисткото духовенство среща Сагаалган в дацани (будистки манастир-университет при руските буряти , като извършва по този случай специален многодневен молебен.

Този месец се полага да се посреща в домашен кръг с бяла храна и чисти помисли. Бялата храна за бурятите е млякото и млечнокиселите продукти: извара и сметана, сирене …

В навечерието на Нова година е прието да се прекарва в семеен кръг. След настъпване на Нова година започва ходенето на гости. Точно месец до новата луна бурятите ходят от къща на къща, поздравяват съседите, приятелите, близките и далечни роднини.

Празничните хурали започват на 27-ия ден на последния месец на отиващата си година (по лунния календар) и продължават 20 дни.

В последната нощ на старата година се провежда хурал за Цедор Лхамо. Тази нощ е желателно да се бодърства. Съгласно вярванията, богиня Лхамо в навечерието на Нова година слиза на земята и обхожда своите подзащитни, дарявайки им своята блгословия. Тя брои хората, които предстои да защитава в настъпващата година. Може да не забележи и да пропусне спящия човек.

http://www.irk.aif.ru/zabaikalie/1094673

Обряд за посрещане на Сагаалган

5db2dd30bb0bd08db1a80dac50fc7ce4

Шаманите ще молят боговете за благополучие за всички жители на региона.

В обряда  участват 12 шамани. А самото участие дарява успех, благополучие и богатство в настъпващата година.  Шаманите се молят на 13 бурятски  божества – хати начело с Бухе ноен (бикът-прародител).

По традиция на божествата поднасят в дар девет вида бяла храна (мляко, извара, сметана и т.н.), а също така и сладкиши – табаг – пирамида от бисквити, сладкиши и бонбони.

Желаещите да участват в обряда трябва да носят бяла храна или сладкиши.

Ирина Якунина,   irk.aif.ru

Обряд за пречистване в навечерието на Нова година по източния календар

Обрядът Дугжууба, по поверие, освобождава душата на човека от всичко лошо…

В силата на обряда  Дугжууба вярват не само будисти. Нова година по източния календар е настъпила в нощта на 10 срещу 11 февруари. Но преди това будистите идват в дацаните, където настоятелите провеждат обряд на пречистване.

IMG_20130209_192011(1)

Смята се , че огънят, в който трябва да изгорят всички горести на отминаващата година трябва да бъде запален от ламата…Присъствието на свещения обряд на хора от друга вяра не е оскърбително. Богът на огъня ще пречисти всички и ще им даде през Новата година нови сили.

IMG_20130209_191034

За обряда на пречистването в двора на храма служителите палят два огъня. Преди идването в дацана хората трябва да обтрият тялото си с къс тесто от брашно и вода. Това тесто хората го поставят в един от огньовете преди началото на церемонията. Когато пламъкът се разгори, той ще унищожи всички горести на отминаващата година…

IMG_20130209_184337

Под музика и молитви, служителите в дацана извършват обряда: палят огньовете, музиката става по- интензивна, служителите повеждат хоровода около големия огън…
IMG_20130209_191746

Анастасия Михелсон

http://www.irk.aif.ru/prazdnik/details/81203