Савченко вероятно ще бъде разменена срещу двамата осъдени в Киев руснаци

След неколкомесечни догадки стана ясно, че осъдената за убийство в Русия Надежда Савченко ще бъде разменена за двамата руснаци, получили присъди в Киев – Александър Александров и Евгений Ерофеев. Адвокатът на Александров – Валентин Рибин потвърди в сряда, че процесът по размяната вече е започнал, съобщи РИА „Новости“, цитирана от „Руски дневник“.

По-рано Рибин съобщи, че двамата руснаци са подали молба за помилване до украинския президент Петро Порошенко, което е първият етап от процеса по размяната. Очаква се решението да бъде взето днес.

Очаква се Савченко, осъдена на 22 години затвор за убийството на двама руски журналисти, да бъде върната в родината й Украйна до края на днешния ден, съобщи „Интерфакс“, позовавайки се на анонимен източник.

Украинските медии съобщиха, че самолетът на Порошенко е кацнал в Ростов на Дон тази нощ. „Предаването на савченко трябва да се състои още днес“, съобщи агенция УНИАН, позовавайки се на информиран източник.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че в Кремъл не разполагат с информация за размяната. С такава информация не разполага и посолството на Украйна в Москва, съобщи още „Руски дневник“.

Адвокатът на Савченко Николай Полозов съобщи, че защитата на украинската гражданка не е уведомена за възможната й размяна срещу двамата руснаци.

Според експерти, цитирани от РИА „Новости“, руснаците могат да се върнат в родината си в три случая: ако бъдат помилвани от президента на Украйна, ако бъдат преведени в Русия в рамките на конвенцията за предаване на осъдени лица или при замяна срещу осъдени украинци.

Украинските спецслужби задържаха Ерофеев и Александров на 16 май 2015 г. в Донбас. Киев твърди, че двамата са действащи руски военни, но от Москва опровергаха многократно тази информация.  През април съдът призна руснаците за виновни по обвинение в терористична дейност и ги осъди на затвор.

Украинската военнослужеща Надежда Савченко беше осъдена в Русия по дело за убийството на двама журналисти от ВГТРК в Донбас. Съдът установи, че на 17 юни 2014 г. тя е насочила огъня на украинската артилерия към група лугански опълченци и руски журналисти, в резултат на което загинаха Игор Корнелюк и Антон Волошин.