Сабантуй България 2017- празник за всички

“Радвам се, че празникът не е изключение в България, а традиция, която събира за трета поредна година десетки млади хора, семейства и гости от цял свят да се забавляват заедно и да се обединяват чрез спорта, културата и традициите”, с тези думи посланикът на Русия в България Анатолий Макаров откри тазгодишния Сабантуй-България.

Събитието се проведе на 4 юни, в Южния парк на столицата и събра над 7 000 посетители, които пяха, танцуваха и спортуваха заедно. Организатор на празника, който се състоя за трети път в България, е Сдружение “Волжки Булгари”.

Специално за Сабантуй – България` 2017 пристигна делегация от руската република Татарстан и други руски градове, която се включи в културната програма, представи местни занаяти и специално приготви изделия от татарската кухня.

Официални гости на събитието бяха:  Н. Пр. Анатолий Макаров – посланик на Руската Федерация в Република България, Н. Пр Владимир Воронкович – посланик на Беларус в България, полк. Виктор Авдеев – военен, военновъздушен и военноморски аташе към Посолството на Русия в България, експерти от Столична община, представители обществени организации, културни и спортни дейци, представители на българския бизнес и др.

Началото на празника бе дадено в 10:30 ч. под звуците на китарите от Music Art Center и Младежкия китарен оркестър „София“. Програмата продължи с изпълнения на песни и танци от специалните гости: Алсу Басырова, Татьяна Мифтахова,Ринат  Мифтахов, Айдар Валеев, Марат Галимов, Галия  Арсланова,  Ризида Мухаметзянова. В културната програма се включиха Деца от танцовата формация към посолството на РФ в България, Дуо Банати и др.DSC_0941 (1)

В 16:00 ч. Фолклорен танцов ансамбъл „НЕСТИНИ“ към Лесотехнически университет, гр. София поведе голямо хоро, в което се включиха всички посетители.

През целия ден гостите имаха възможност да опитат от ястия от татарската кухня, благодарение на готвача Артур Мингазов, пристигнал специално за събитието.

Най-атрактивна бе спортната част от празника. Състезанията се организираха за трета поредна година от “Свято-Пантелеймоновска Софийска казачья станица”. Специално за тазгодишния Сабантуй, в България пристигна изпълнителният директор на Федерацията по борба с пояси “кореш” и международен съдия – Булат Хабибрахманов както и главният треньор на Федерацията – Ремис Илгамов. Борбата с пояси e известна като “кореш” и се е превърнала в национален спорт в Татарстан и Башкортостан.  И тази година призът отиде в представител на “Свято-Пантелеймоновска Софийска казачья станица” – Димчо Димчев, който си тръгна с голямата награда –  жив овен.DSC_0980 (1)

Спортните надпревари получиха специалната подкрепа на Международната федерация по борба с пояси в лицето на Д.М. Миннахметов, Световната и европейската федерации по армреслинг с президент Асен Хаджитодоров. В спортната зона на празника се проведоха и състезания по канадска борба и вдигане на гира. Лично участие взеха: Христо Делиджаков  – световен и европейски шампион по канадска борба и световен съдия от най-висок ранг; Николай Панчев – абсолютен европейски шампион по културизъм за 2017 г. (втори съдия по вдигане на гира); Кирил Тодоров – един от доайените на българския културизъм, абсолютен шампион на страните на Балтия и председател на съдийския съвет на Българската федерация по културизъм и фитнес (първи съдия по вдигане на гира).

Над 30 шатри предлагаха български и руски занаяти. Посетителите имаха възможността да си тръгнат с ръчно изработени кожи, грънци, бижута, прабългарски амулети, сувенири и български народни носии.

Събитието се осъществи със специалната институционална подкрепа на: Национална комисия на ЮНЕСКО – България, Посолство на Руската федерация в България, Министерство на младежта и спорта на Република България, представителство на Россотрудничество, Столична община, Министерство на културата на Република Татарстан и Министерство на младежта и спорта на Република Татарстан.

Официални спонсори в третото издание на Сабантуй-България бяха: Фондация “ВЪЗДИГАНЕ”, SELECT MUSIC MEDIA, винарна “Мидалидаре Естейт”, „СИЛОР“ АД – ЗАВОД ЗА ПОЛИМЕРНИ КОМПОЗИЦИИ, “Биндинг България” ООД и верига ресторанти “ДОБРО”, които предоставиха българската кухня по-най достоен начин.

Медийни партньори за поредна година бяха Българска телеграфна агенция, Българско национално радио и Медийна компания «Марлин Медиа».

***

За историята на Сабантуй

Сабантуй се е утвърдил като национален, семеен, културен, кулинарен и спортен празник, който дава възможност да си припомним колко е важно да живеем в хармония с природата и да имаме позитивно отношение към живота. Празникът поставя акцент върху младите хора и тяхното обедиение. Неслучайно от няколко години той се отбелязва в България, в държави от Европа и в САЩ.

Празникът се откроява със самобитност и положителен дух, носещ в себе си душата на един народ, празникът Сабантуй е красива традиция, съхранена през вековете и обединяваща хора от различни националности и религии. В древността Сабантуй е отбелязвал края на пролетните земеделски дейности, оставяйки време за празнуване преди да започне усилената работа по прибиране на реколтата. Наречен „празникът на ралото”, Сабантуй се променя с времето и приема ново звучене.

Днес Сабантуй е повод за всенародно веселие, в центъра, на което стои почитта към земята, към семейството, взаимопощта и приятелството. Това е всеобщ празник и  всеки, независимо от националност, възраст и вероизповедание може да се забавлява или да бъде просто зрител!