Рябков: Русия започна операцията си в Сирия, тъй като не можеше да търпи бездействието на американската коалиция

Русия започна операцията на ВКС в Сирия, тъй като не можеше да търпи бездействието на коалицията на САЩ. Партньорите на Русия в БРИКС се отнесоха към това с разбиране, заяви зам.-министърът на външните работи на РФ Сергей Рябков в интервю за телевизия „Россия 24“, предаде ТАСС.

„Ние имаме задачата (в БРИКС – бел. ТАСС) да сформираме работна група в сферата на борбата с тероризма, – заяви Рябков. – Нашите специални ведомства поддържат контакти с колегите си от БРИКС, но между тази работа и това, което в Русия се осъществява за потискане на забранената в РФ терористична организация „Ислямска държава“ (ИД), разликата е огромна“.

„Ние влязохме в Сирия, включително и с използването на силови методи от въздуха, тъй като счетохме за невъзможно повече да се примиряваме с квази-действията, а всъщност с бездействието, от страна на антиидиловската коалиция, оглавявана от САЩ, която не решаваше задачите си“, подчерта той.

„За нас ИД е пряка непосредствена заплаха, и колегите ни от БРИКС към тези силови мерки, към операцията на ВКС на РФ в Сирия, се отнесоха с разбиране“, посочи Рябков.