Рябков: Преговорите между Русия и САЩ за съкращаване на ядреното въоръжение са невъзможни

Изключено е руско-американските преговори за съкращаване на ядреното въоръжение да продължат, тъй като и без това броят на наличните за Москва ядрени бойни глави и носители и сведен до минимума от края на 50-те, началото на 60-те години на миналия век. Това заяви в събота, 6 февруари, зам.-външният министър на Русия Сергей Рябков.

„От изключителна важност е това обстоятелство да бъде разбрано не само от колегите ни във Вашингтон, но и от всички онези в международната общност, които продължават да игнорират фактите и агитират за още ядрени съкращения“, поясни той.

Рябков отбеляза, че преговорите са невъзможни по още няколко причини. САЩ продължават да развиват глобалната си система за противоракетна отбрана и програмата за „бърз глобален удар“ (системи за настъпателно въоръжение, които са способни да нанесат удар с неядрени оръжия по всяка точка на планетата само час след вземане на решението за това, бел. ред.), което според Москва дестабилизира ситуацията.

„Третият момент, който е нужно да споменем, (…) това е пълната липса на политическа логика и здрав разум в предложенията за „разоръжаване“ в условия, при които настоящата администрация на САЩ в продължение на дълъг период от време прилага целенасочени усилия към подкопаване на отбранителния и отбранително-промишления потенциал на Русия чрез своята политика на санкции“, добавя представителят на външното министерство.

Освен това дипломатът заяви, че ако „всички споменати обстоятелства се променят и притесненията и приоритетите ни (на Русия, бел. ред.) бъдат взети предвид“, то руските власти ще разгледат предложението за преговори.

Изявлението на Рябков прозвуча в отговор на речта на официалния представитл на Белия дом Джош Ърнест, който на 5 февруари съобщи, че от Вашингтон призовават Москва към допълнителни преговори за съкращаването на ядрения арсенал.