Рябков: Изказванията на САЩ за изолация на Русия заради отказа й да участва в срещата по ядрената сигурност са абсурдни

Изказванията на Вашингтон за изолация на Русия във връзка с отказа на Москва да участва в предстоящата на 31 март-1 април среща на върха по ядрената сигурност във Вашингтон са абсурдни. Москва е готова да продължи обсъждането на ядрената политика със САЩ на други площадки, заяви зам.-външният министър на Русия Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

„Руската страна наистина няма да участва в предстоящата на 31 март-1 април среща във Вашингтон по ядрената сигурност. Ние считаме, че дневният ред на подобни срещи на върха е отдавна изчерпан“, заяви той.

„Затова е абсурдно да се говори, че Русия се изолира. Напротив, ние активно сътрудничим, включително и на площадката на МАГАТЕ, където през декември предстои международна конференция по този въпрос. И ние не се отказваме от обсъждането на тази тема със САЩ“, подчерта Рябков.

Дипломатът отбеляза, че причините, поради които Москва е отказала да участва в срещата са били  съобщени на американските партньори. „Причините за това решение са добре известни на американската страна, многократно са съобщавани на Вашингтон още от октомври 2014 г., когато даденото решение бе прието. Тъй като въпросът в момента е поставен в политизирана и в известна степен неадекватна плоскост, то се налага да се даде пояснение“, каза той, като отбеляза, че провежданата от Вашингтон среща на върха няма нищо общо със задачата за укрепване на ядрената сигурност.

„Опитвайки се да формулират, а всъщност, да наложат на другите страни решения в областта на ядрената сигурност така, както предлагат САЩ и групата техни съюзници, а именно в тесен, пресечен формат, с акцент върху въпросите, предизвикващи у нас възражения – този опит първоначално е бил продиктуван от съображения, нямащи нищо общо със задачата за укрепването на ядрената сигурност“, поясни депутатът.

В същото време, по думите на Рябков, „далеч не всички членове на световната общност ще бъдат представени във Вашингтон“. „Нещо повече, там ще бъде представено малцинство от членове на международната общност“, подчерта той.

По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Русия отказва да участва в срещата на върха във Вашингтон поради липса на взаимодействие с партньорите по този въпрос. „Въпросът за ядрената сигурност е доста актуален. Но в същото време в Москва считаме, че разглеждането на въпросите, свързани с ядрената сигурност, изисква общи и съвместни усилия и взаимно зачитане на интересите и позициите. Ние изпитвахме определен дефицит в хода на предварителното разглеждане на въпросите и темата на срещата на върха. Затова в дадения случай руската страна няма да участва“, поясни Песков.