Ръстът на интереса към руския език в съвременния свят е очевиден

«Руският език е не просто език на една отделно взета държава и нация, а един от езиците на съвременния свят», — е заявил ръководителят на Россътрудничество Константин Косачов, изказвайки се на  интернет-конференцията в рамките на форума «Русский язык в диалоге культур»,(Руският език в диалога на културите),  открит в Перм.

Константин Косачов е отбелязал, че всеки човек изминава няколко стадия в отношението си към руския език  — от простото постижение в граматиката до радостта от възможността да се докоснеш до шедьоврите на световната литература, не изкривена от преводите. «Преди сто години руски език са владели около 150 милиона души. В края на ХХ век — вече 350 милиона…

Оценявайки текущото положение на руския език в света, Косачов е заявил, че днес, по различни оценки, руски език владеят 260–270 милиона души. «Има съкращаване на обхвата на руския език по естествени причини, тъй като си отива от живота поколение хора, които са учили руски в тази епоха. Но тази тенденция, съвършено точно, няма необратим характер. Фиксира се по различни направления очевидно нарастване на интереса към руския език в света », — е казал той.

Основна цел на мероприятието е заявка за «консолидация на отечествената и и международната общественост по съхранение и разпространение на руския език, като език на международното общуване в целия свят».

 http://vseruss.ru/novosti/rossiya-1/Konstantin-Kosachyov