"Русский камень"

 В периода от 1942 до 1945 г. до железопътната станция Крампен (Krampen) , губерния Уестманланд се намирал един от големите лагери за интернирани съветски военнопленници, избягали от концлагерите на смъртта в Норвегия и лагерите във Финландия.

 

По-възрастните хора си спомнят, че  в Швеция те са работили в строителството на пътища, в селското и горското стопанство, за което са получавали оскъдно заплащане.  За тези пари те са си купували храна и дрехи.

ruskite voinici

 

През 1944г. в памет на своето пребиваване тук, те издълбали върху крайпътен камък червена звезда и надпис „СССР 1944“,  които да напомнят на потомците за техните трагични дни. „Русский камень“, както населението започнало да го нарича,  разположен в тихо и незабележимо място в дълбините на шведските гори,е бил открит и възстановен от забвение през 60-те години от Унгве Гуннарссон и неговата жена Барбру. Дълги години без всякакви меркантилни интереси те го поддържат, садят цветя… «Тези хора са воювали и страдали, те заслужават да бъде увековечена тяхната памет», – смята Ингве Гунарссон, който е председател на комитета „Русский камень“.

 

Yngve Gunnarsson_1

Ингве Гуннарссон е на шест години, когато се появяват съветските войници. Той си спомня: „… и руснаците ни галеха по главичките, галеха, галеха, никога в живота не са ме галели толкова…”

 

Ингве Гуннарссон работи до пенсионирането си като изпълнителен директор в завода Volvo, намиращ се на десет километра от  „Русский камень“, на който той посвещава цялото си свободно време. Всички събрани материали той предава на известната шведска журналистка Елизабет Хедборг за нейната бъдеща книга – За „ Руския камък” и съветските войници. Един от най-ценните документи е запазилият се дневник на руски войник.

 

На 5 май 2011 г. в Посолството на Русия в Швеция се е състояла церемония по награждаванена Унгве Гуннарссона (Yngve Gunnarsson) с руски орден Дружба.

 

Ден на мира” – така се нарича празникът, който организират  Ингве Гуннарссон и неговата жена Барбру. Хората пристигат от близките места – Чепинг, Вестерос, Стокхолм …

 

Шведите се отнасят с голямо уважение към Мемориала.

С помощта на жителите района  и местните власти този камък се превръща в паметно място и представлява нагледен символ  на мъжеството и трагедията по времето на Втората световна война.

 

Недалеч от „Русский камень”, на територията на замъка Мелсокер, в помещенията на бившата барака, където в годините на войната са живели интернираните съветски пленници, е открита постоянна експозиция, разказваща за бита и труда на войниците и офицерите от  РККА, попаднали в Швеция. Самата постройка е била специално пренесена от местните власти на брега на езерото Меларен в местността Бюринге.

В „Руския лагер“ в Бюринге са живели  164 съветски моряци – защитници на островите на  Моонзундския архипелаг на  Балтика. През 1941 година те са били откъснати от германския флот от своите и изтласкани във водите на неутрална Швеция.

 

russkaia doroga_1

 

Пътят, отбелязан на картата като „Русская дорога“

 

 

http://www.ryssland.se/index.php/ru/stoun

 

 

tvkultura.ru, diver-sant.ru/culture, sverigesradio.se, yaplakal.com

 

 

error: Съдържанието ни е авторско!