„Русская планета“ за Плевнелиев в Украйна: Обиденият интернационал

Българският президент Росен Плевнелиев направи приятелски-успокояваща визита на своя украински колега, който, като същински Мюнхаузен, извърши поредния си подвиг, защитавайки крехката, но горда „независима“ Украйна, пише „Русская планета“.

Не е трудно да се отгатне какво Плевнелиев би могъл да каже в подкрепа на Петро Порошенко: България изцяло подкрепя обвинително-картелния тренд на Запада и целия „цивилизован свят“ срещу Русия. Самият Росен Плевнелиев е пламенен поддръжник на действащите санкции срещу Москва и смята, че Русия откровено игнорира сключените с нейно участие Мински споразумения.

„София никога няма да признае Крим за руска територия“, заяви Плевнелиев, което поръси изтерзаната душа на Порошенко с живителен балсам. На фона на всичко, което вече е изговорено за Крим, българският президент можеше да не казва нищо – каква друга може да е позицията на държава, която уверено върви в руслото на решенията на вашингтонското политбюро? Но за всеки случай българският лидер още веднъж обозначи позицията си по задължителната тема – по-добре още веднъж да я изрече, отколкото да не го направи. Какви са реалните интереси на българите от контактите с Москва е друг въпрос.

Срещата с Порошенко е неподходящ повод за разговори защо София, от солидарност с Киев, не може да си позволи да изостри максимално, или например, напълно да прекъсне контактите си с Москва. България е готова да действа на принципа „ще помогнем с каквото можем, но без да навредим на себе си“. С какво друго на практика София може да помогне на Киев? С газ, който в момента е руски? А кога Европа ще се отърве от тази зависимост можем само да гадаем. Но че „Крим е Украйна, а Украйна е Европа“ може да се каже на украинския колега още сега – още повече, когато Украйна те приема така радушно, все едно си наистина солиден и самостоятелен държавен глава, а не безгласна буква.

Не казвам, че ярката колониална същност на формално суверенната България във всички нейни цветове ни се показа едва при тази визита, от която честните българи сигурно се чувстват непоносимо неловко (а ние, на свой ред, искрено жалко), пише авторът на статията. Изявленията на Путин са поредното от безкраен списък от риторични и практически „постижения“ на българското ръководство. За никого не е тайна кой реално дърпа конците и определя външния курс на развитие на тази страна, пише журналистът.

Украйна е готова да тръгне след България, да застане редом с нея в редиците на крачещите към светлото европейско бъдеще. И срещата на Росен Плевнелиев с Петро Порошенко е, уви, сериозен и тъжен епизод, който свидетелства, че Русия вероятно наистина губи земята, някога наричана Украйна, а още по-рано – Малка Русия.

Източник: „Руски дневник“