Русофили и Двуглав орел припомниха на руснаците за подвизите на героите от Шипка

Не са много руснаците, които знаят, че местността „Орлово гнездо“ на Шипка, станала свидетел на най-ожесточената битка за освобождението на България от Турско робство на връх Шипка, е отбранявана героично от руските войници от 36-и пехотен орловски полк. Общественици и бранители на паметта за тези славни дни се събраха в гр. Орел, за да почетат славния подвиг на героите на този съдбоносен и за двата народа миг от историята.

Местността „Орлово гнездо“ на връх Шипка става символ на стоицизъм и мъжество – именно тук руските войници и българските опълченци спират турските пълчища по време на войната за Освобождението на България през 1877-1878 година, чиято 140-годишнина ще отбележим през настъпващата 2018 година.

На 10 декември 1877 г., след тримесечна обсада, руската армия успява да освободи Плевен, окупиран от Осман паша. Тази победа е решаваща за развитието на войната и бележи прелом в полза на Русия.

Orel 2

Павел Осипович Ковалевски (1843-1903) БОЙ ПРИ СЕЛО ИВАНОВ ЧИФЛИК, 2 ОКТОМВРИ 1877

В дните, в които ние, българите, честваме тези героични мигове от историята си, гр. Орел в Русия бе домакин на Международна конференция „Братушки“ в Орловска област, Русия, организирана от сдружението за развитие на руското историческо просвещение „Двуглав орел“ и Национално Движение Русофили.

Тридневните мероприятия започнаха на 8 декември с посещение на делегация от „Двуглав орел“ на могилата на Героя на България генерал-майор Василий Лавров в Кривцовския мемориал в Болховския район на Орловска област. Командирът на Лейбгвардейския финландски полк в състава на Западния руски отряд загива геройски при щурма на село Горни Дъбник край Плевен, след което е погребан в с. Кривицко. Той е за пример на подчинените си, като по време на поход води пеша отпред полковата колона, а по време на атака стои най-отпред. И до днес в музея на Лейбгвардейския Финландски полк се пази като свещена реликва неговият прострелян и окървавен мундир по време на боя на 24 октомври 1877 година.

Orel 3

Друга видна личност от Орел – баронеса Юлия Петровна Вревска, продава имението си и с парите сформира санитарен отряд, с който се присъединява към действащата армия като доброволка. Умира от петнист тиф, като работи като медицинска сестра. Погребана е в стария черковен двор в гр. Бяла в България.

На 9 декември – денят, в който Русия отбелязва Деня на Георгиевските кавалери – Герои на Отечеството, участниците в конференцията в Орел посетиха могилата на друг герой от Руско-турската освободителна война – георгиевския кавалер сенатор Александър Алексеевич Наришкин, записал се доброволец като редник в редовете на армията освободителка. Наришкин остава жив след битките, става министър на държавното имущество в руската импения и е погребан в село Георгиевское, Урицки район, Орловска област. Той е единственият висш сановник от Руската империя, награден с Георгиевски кръст за мъжество в битката при Шейново. Погребан е в село Георгиевское, недалеч от село Наришкино, кръстено в негова чест.

Конференцията продължи с посещение на делегацията в Литературния музей „И. А. Бунин“, посещение на Божествената литургия в храма „Архангел Михаил“ в село Сабурово, Орловска област, екскурзия до Сабуровската крепост и други.

Orel 4

Догодина НД „Русофили“ съвместно с местните власти в Орловска област планират да издигнат паметник на Наришкин. Инициативата е продължение на дейностите на организацията, свързана със съхранението на съществуващи паметници, посветени на битките за Освобождението на България от турско робство и приноса на Русия в това дело.

„Неотдавна в Нова Загора бе открит паметник на войниците и офицерите от Елецкия полк; открита бе паметна плоча на генерал А.В. Суворов, на генерал Столетов; на 11 декември в парка в Плевен, кръстен на генерал В.Н. Лавров, се състоя празник по случай Освобождението на града“, разказа председателят на НД „Русофили“ Николай Малинов.

Orel 5

Николай Дмитриевич Дмитриев-Оренбургски (1837-1898) ПРЕВЗЕМАНЕ НА ГРИВИШКИЯ РЕДУТ ПРИ ПЛЕВЕН

По думите му Шипченската епопея е не само преломен момент за Освобождението на България от османско иго. Тя е изключително важна и заради международния отзвук, който предизвиква. „Всички народи от тогавашната Османска империя от Етиопия, през Египет, до Сирия, въстават и решават, че могат да се освободят от османския гнет. В резултат на тази война освен народно-освободителните движения, народите и нациите се възраждат и получават окончателна независимост“, каза Малинов за Russia Beyond.

В рамките на мероприятията в гр. Орел изпълнителният директор на „Двуглав орел“ генерал-лейтенант Леонид Решетников отбеляза колко важно е да се помни историята. „По наше време бяхме възпитавани така, че историята започва от октомври 1917 година. Това не е правилно. Ако не познаваме своята история, то не можем да се движим напред. Държава без история не съществува“, подчерта той.,

https://bg.rbth.com/history/326252-shipchenskata-epopeya-orlovski-polk-osvobozhdenie