„Русофили”- Варна отбелязаха Международния ден на авиацията и космонавтиката

На 12 април 2017г. от 17.30ч. по инициатива на НД „Русофили“-Варна се прожектира руският игрален филм „Гагарин – първи в космоса“. Повод за кинопрожекцията бе 56 г. от извършването на първия полет на човек в космоса, извършен от съветския космонавт Юрий Гагарин.

Преди да се насладят на прекрасната екранизация на това велико дело, гостите бяха запознати вкратце с историческите факти около паметното събитие и бяха поздравени с руски песни, изпълнени от членове на организацията.

DSC03025

След края на филма, членовете на НД „Русофили”-Варна с по-голям житейски опит, разказаха за посрещането на Юрий Гагарин във Варна ( 26 май 1961 г. ).

Накрая, но не и на последно място, ние варненци, можем да заявим с гордост, че ликът, на този велик човек – Юрий Алексеевич Гагарин, е увековечен с бюст-паметник в Морската ни градина. Монументът е официално осветен и открит на 8 октомври 2011 година. Проектът е дело на скулптора Алексей Леонов, а средствата са осигурени от международната благотворителна фондация „Диалог между културите – единен свят”.

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/02/C251363.jpg

Симеон Кулиш, организационен секретар на НД „Русофили”-Варна