"касперски" разобличи глобална кибершпионска мрежа

Руската компания „Лаборатория на Касперски”, специализирана в областта на информационната безопасност, съобщи, че е разкрила мрежа за глобален кибершпионаж, наречена „Маска”, която е съществувала минимум от 2007 г. и е била закрита съвсем неотдавна. Според специалистите, зад „Маската” стоят испаноговорящи зложелатели, пише „Российская газета”.

Действията на кибер-престъпниците са били насочени главно към държавни организации, дипломатически офиси и посолства, енергийни и нефтени компании, изследователски организации и политически активисти, отбелязват изследователите. Общо са били атакувани 380 жертви от повече от 30 страни по целия свят.

Шпионите събирали ценна информация от заразени системи, използвайки сложни инструменти, които са в състояние да поразят различни платформи, включително Mac, Linux и вероятно iOS. С помощта на програми те крадяли документи, ключове за шифроване, настройки VPN, прилагани за идентификация на потребителя на сървъра SSN-ключове, както и файлове, използвани от програми за осигуряване на дистанционен достъп до компютъра.

Заразяването на компютъра ставало, когато потребителят кликвал на заразен линк. Самите сайтове на престъпниците имитирали дизайна на известни онлайн издания.