Руснаци построиха човекоподобен супер робот за космически разходки

Дистанционно задействащ се робот, възпроизвеждащ и най-малките подробности на сложните човешки движения, ще бъде изнесен в космоса, за да изпълнява опасни задачи в орбита, съобщи RT, цитиран от „Руски дневник“. Оперативен прототип е демонстриран на научно техническия куратор на руското правителство.

Военните роботи в процес на разработване в Русия, няма да се ограничават само до бойното поле: космическите приложения ще са с приоритет, заяви вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин пред репортери миналата седмица.

„Стартирахме работата по създаване на аватар, който ще стане част от екипажа на Международна космическа станция“, допълни Рогозин.

Роботът ще може да се разхожда в космоса без скафандър и ще може да изпълнява различни задачи, докато неговият оператор е на сигурно в станцията.

 „Ние вярваме, че хуманоидните роботи с изкуствена визия и изкуствен интелект в перспектива не са измислица“, каза Рогозин, като подчерта, че е необходим „системен напредък“ в посока към изграждане на военни технологии за граждански и научни цели, за да се запази лидерството на Русия в интелектуалната сфера.

Фондът за модерни изследвания демонстрира два от прототипите. Единият – технологичен макет на торс върху антропоморфна платформа, предназначен за деликатни манипулации в копиращ, супер визьорен и автономен режим на управление. Дистанционното управление на платформата се осъществява от костюм, съчетаващ тънката моторика на шията, плещите, китките и пръстите на ръцете. При това се създава ефект на присъствие на оператора на мястото на действието. Този макет беше включен в демонстрация по управление на автомобил.

Другата разработка представлява антропоморфна платформа, предназначена за обработка на системи за динамично равновесие, динамична стъпка и сложни манипулации. Платформата се управлява едновременно от оператор и автоматични програми. Такава платформа при падане възстановява вертикалното си положение без участието на оператора. Нейната целева функция е свързана с деликатни движения с инструменти върху различни предмети и транспортни средства. Показаният образец, с помощта на оператора, демонстрира работата на заварчик.