Руснаци купили 500 000 имота в България, инвестирали 4-5 млрд. долара

В последните 20 години над 300 хил. руски граждани са закупили т.нар. второ жилище в България. Проучванията показват, че 25 на сто от тях са готови да се преместят за постоянно у нас, съобщава bTV.Закупените имоти са общо около 500 хиляди, а сумата на руските инвестиции в недвижимост се оценява на 4-5 млрд. долара.

Корпоративните капиталовложения се оценяват на още 2 млрд. долара за последните 10 години. Имотният бум засегна най-вече Варна, Добрич, Шумен, Бургас, Ямбол и Сливен.

В Поморие цял квартал се нарича Малката Русия.

Игор от 20 г. развива бизнес с недвижими имоти в България. Сега обаче пазарът е замрял и той намира изказването на депутата Толстой за нелепо. „Той понякога изпуска нерви, говори глупости и от една глупост започнаха да раздухват голям скандал“, е мнението на Игор Берозовский.

Само в Поморие са продадени 5800 апартамента на чужденци, повечето руснаци. В Бургас пък има книжарница само за рускоговорящи.

Владимир Анатолиевич, собственик на апартамент в Поморие, коментира, че си имат голяма страна и други земи не са им нужни. Наталия Дубльовска пък смята, че думите на депутата са извадени от контекста и не е имал това предвид.