Руснаците се гордеят с Путин, народа, традициите и оръжието

Основната гордост на руснаците е президентът Владимир Путин. Това е изводът от социологическо проучване на института „Ромир“, направено през юли сред 1500 пълнолетни граждани от цялата страна, съобщават руски медии.
Данните сочат, че за 12 години гордеещите се с Владимир Путин са се утроили – от 12% на 34%. По данни на пък на социолозите от „Левада център“ през август популярността на президента е намаляла от 87% на 83%, съобщава dnesplus.bg.

В челната тройка на гордостите на руснаците попадат още руският народ (увеличение от 16% на 32%) и неговите традиции (от 11% на 25%).

За изминалото време обаче няма промяна на хората, които се гордеят с развитието на демокрацията, успехите в икономиката или изграждането на свободно общество. Този отговор, както през 2003г., така и сега, са посочили едва 2-3%.

Рязко е намалял броят на песимистите – ако през 2003г. отговора „С нищо не се гордея“ са избрали 25%, то днес това са 6%.

Също 6% се гордеят с реколтата, която дава руската земя.

За сметка на това има истински бум на изпитващите гордост от природните ресурси (от 0% през 2003г. на 24″ през 2015г.)

Почти всеки пети (19%) се гордее с достиженията на военната техника и руското оръжие. Силна динамика има и сред тези, които са започнали да харесват руската наука, техника и космонавтика. Преди 12 години така са отговаряли нищожните 1%, а днес руската техника носи гордост на 8%, а космонавтиката – на 10% от отговорилите.