Руснаците определят президента като основна гордост на страната

Руснаците определят президента като основна гордост на страната

Публикувано от:

Една трета от жителите на Русия (34 %) определят за основна гордост на страната президента Владимир Путин. Това показват резултатите от проучване на изследователския център „Ромир“, съобщи РБК.

Броят на руснаците, гордеещи се с президента си, се е увеличил три пъти за последните 12 години. Ако през 2003 г. държавния глава в качеството на повод за гордост са назовали 12 % от анкетираните, то през 2015 г. те са 34 %. По време и на двете проучвания висшият държавен пост в страната заема Владимир Путин.

Степента на гордост от президента е по-голяма сред женската част от населението, отколкото сред мъжката. С държавния глава също така се гордеят повече младите хора (до 24 години) и възрастните (60 години), отколкото хората на средна възраст.

За последните 12 години двойно се е увеличил и броят на гражданите, гордеещи се с народа на страната си – от 16 на 32 %. Третият основен повод за гордост за руснаците са националните традиции, като той също демонстрира силен ръст – от 11 на 25 %.

През последните 12 години се е увеличил и интересът на руснаците към постиженията в областта на военната техника и оръжието. С военните разработки на Руската федерация се гордеят над 19 %  от руските граждани. Тук е мястото да отбележим, че през 2003 г. този показател е бил 1 %. Същият минимален процент демонстрира преди 12 години и възхищението от успехите на руската наука и техника, както и от космонавтиката. През 2015 г. гордостта на руснаците в тази насока е нараснала многократно. Родната наука и техника сега е предмет на гордост за 8% от анкетираните, а космонавтиката – за 10 %.

Сравнението на двете проучвания показва, че през 2003 г. жителите на Русия не са изпитвали гордост от природните ресурси на страната си (0%), а днес това е един от най-популярните отговори (24%).

Значително е намалял и броят на скептично настроените граждани: ако през 2003 г. отговорът „Няма с какво да се гордеем“ са избрали 25% от участващите в проучването, то през 2015 г. повод за гордост от страната си не са открили едва 6% от анкетираните.