Руснаците не виждат наследник на Путин

Имало ли е писменост в Русия преди приемането на християнството?

Повече от половината руски граждани искат нов президент след 2018 година, но засега едва 12 процента от анкетираните от „Левада-център „са готови да назоват името на евентуалния приемник, пише в. „Ведомости“, цитиран от Би Би Си. Година и половина след завръщането на Владимир Путин в Кремъл всеки пети руснак (22 на сто) иска след края на третия му мандат, той да бъде преизбран на поста президент на Русия, показват резултатите от социологическото проучване, направено в края на годината.

По наблюдение на вестника, от момента на встъпването на Путин в длъжност, този показател остава стабилен, а делът на онези, които биха искали после да видят на президентския пост друг човек, се колебае.

Преди една година, през декември 2012 г., 5 на сто от анкетираните предпочитахавръщането в Кремъл на Дмитрий Медведев, а 44 на сто – да бъде избран друг човек. Сега 6 процента са за Медведев и 47 процента за който и да е друг политик, пише БТА.

Още по-голям дял от руснаците (31 на сто) обаче са уверени, че засега няма алтернатива на Путин, а преди година делът им беше малко по-малък (27 на сто).

Едва 12 процента от анкетираните са готови още сега да назоват името на политик на мястото на Путин (преди година бяха 10 процента), още 40 процента смятат, че ако се наложи, замяна може да се намери. Последното число се е изменило значително – преди година така са отговорили 47 процента.

Оттогава изборите са се приближили с годиниа, а промени не са настъпили – нови реални и силни съперници на Путин не са се появили, обяснява заместник-директорът на „Левада-център“ Алексей Гражданкин.Това, че делът на онези, които не виждат алтернатива на Путин на поста президент остава повече или по-малко стабилен, е признание на реалността с оттенък на неизбежност“, казва социологът. „Не че гражданите преливат от възхищение или пък свързват с неговото управление надежди за бъдещето, но щом като няма реални конкуренти, то нека и през 2018 г. президент да бъде Путин – така разсъждават те“, казва Гражданкин, цитиран от „Ведомости“..