Руснаците избраха Путин за човек на годината

Руският президент Владимир Путин беше избран за човек на 2015 година, показва проучване на социологическия център „Левада“, съобщи „Интерфакс“. Следват министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и министърът на отбраната Сергей Шойгу.

За жена на годината бяха посочени канцлерът на Германия Ангела Меркел и председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко. След тях се нареждат певиците Полина Гагарина и примата на руската естрада Алла Пугачова.

Като най-добър филм на 2015 година анкетираните определиха „Междузвездни войни: Силата се пробужда“, следван от „Битката за Севастопол“.

При телевизионните предавания на първо място руснаците поставиха „Нека говорят“. Сред предпочитаните са и новините на Първи канал, както и тези на „Россия-1“.

При телевизионните сериали безспорен лидер в класацията е „Тихият Дон“. Новата екранизация на романа на Михаил Шолохов, чиято първа серия бе излъчена на 29 ноември, е най-мащабната премиера на 2015 година в Русия. Над сериала е работил режисьорът Сергей Урсуляк. Поредицата събра пред малкия екран 20 процента от телевизионните зрители, припомня „Вести“.

14-серийната версия на Урсуляк е посветена на 110-ата годишнина от рождението на Шолохов, която бе отбелязана през пролетта на 2015 година.

Анкетата на социологическия център „Левада“ е извършена в периода 18-21 декември сред 1600 души от 137 населени пункта в 48 региона на Русия.