Руснаците днес отбелязват Деня на покръстването на Русия

На 28 юли Руската федерация отбелязва Деня на покръстването на Русия. Паметната дата е установена от Федералния закон „За внасяне на промени към чл. 11 от Федералния закон „За дните на воинска слава и паметните дати в Русия“ на 1 юни 2010 г.

В православния църковен календар тази дата (по стар стил – на 15 юли) се отбелязва паметта на великия равноапостолен княз Владимир (960-1015), кръстителя на Русия.

През юни 2008 г. Архиерейския Събор на Руската православна църква постанови в деня на светия равноапостолен княз Владимир на 28 юли да се извърши богослужение по устава на великия празник.

Покръстването на Русия е през 988 г. и е свързано с името на княз Владимир, който историците нарекли велик, църквата – света равноапостолна, а народът кръсти Владимир с името Червеното Слънце.

Тази година център на празненствата с участието на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил ще бъде не Москва, а гр. Орел. По време на еднодневното си посещение в града патриархът ще поздрави паството по случай празника и ще извърши оглед на строящия се седем куполен храм в с. Вятски Посад край Орел.

В Деня на покръстването на Русия във всички храмове на Руската православна църква се разнася вълна от камбанен звън. По обед местно време във всеки храм, катедрала, църква и манастир ще прозвучи камбанен звън.

Днес в храмовете ще се проведат и празнични богослужения. Вярващите се поздравяват един друг, провеждат литийни шествия, празнични приеми, тематични изложби и лекции. Традиционният масов молебен в навечерието на Деня на покръстването на Русия се проведе в Киев. Той се превърна в кулминация на мащабното литийно шествие за мир, любов и молитва за Украйна. Опитите да се дискредитира шествието и да се провокират поклонниците бяха напразни, отбелязва ТАСС.

За първи път тази година мащабно морско литийно шествие в чест на Деня на покръстването на Русия се провежда от континенталната част на Русия в Крим. Потеглилите на 18 юли от Сочи поклонници с ковчега с мощите на княз Владимир преминаха през Керч, Феодосия, Ялта и Севастопол. Днес многохилядно шествие ще потегли от Севастопол в Херсонес. От тази година морското литийно шествие ще се провежда вече ежегодно, уверяват организаторите.

Княз Владимир е един от най-почитаните руски светци и уникална фигура в историята на развитието на Рус. Както пише в летописите, той е бил жесток езичник, но след покръстването през 988 г. във византийски Корсун (днешен Херсонес в Крим) той е променил коренно не само живота си, но и е определил цивилизационния път на държавата за векове напред.

„Благодарение на вярата, която приехме, благодарение на системата от нравствени ценности, които станаха наша система от ценности, от разединените славянски племена възникна една мощна държава – Рус, която се превърна не само във важен фактор на световната сцена, но и в място на интензивно културно и духовно развитие“, отбеляза патриарх Кирил, говорейки за княз Владимир.