Джулиан Мур олицетворява абсолютното зло в "Седмият син".

Джулиан Мур олицетворява абсолютното зло в "Седмият син".

Руснак режисира холивудско фентъзи

Публикувано от:

Помните ли песента на “Айрън мейдън” Seventh Son of the Seventh Son? На същата фолклорна концепция почива и този филм, макар в основата му да лежи поредната поредица комерсиални романи – “Хрониките на Уордстоун” на Джоузеф Дилейни.

Руснакът Сергей Бодров-баща, познат с епосите “Монгол” и “Номад”, режисира това типично холивудско фентъзи зрелище за Universal. “Седмият син” очаквано оглави класацията на най-гледаните филми у нас през последния уикенд – от няколко години родната публика демонстрира силен афинитет към приключенските и фентъзи жанровете, без да придиря много-много за качествата на продукциите. Дори откровени безобразия като “Дракула: неразказан” и “Хензел и Гретел: ловци на вещици” триумфират в родния боксофис благодарение на тези специфични предпочитания на (предимно младежката) аудиторията.

“Седмият син” също не блести с особени кинематографични качества, макар актьорският състав да е от “А” група. Току-що спечелилата “Златен глобус” (за Still Alice) и предстояща фаворитка за “Оскар” Джулиан Мур е всемогъщо изчадие на мрака, което мрази хората, изпуща пушек и се превръща в златист дракон ала Смог. Тази господарка на злото аха да покори човешкия свят, но на пътя й се изпречва друга филмова легенда – “пичът” Джеф Бриджес. Той е доста кисел, обича да си попийва; и е единственият оцелял рицар от орден, борещ се срещу свръхестествените зли сили. След като последният му ученик бива убит от вещицата, той открива в скромна рибарска хижа Томас Уорд – “седми син на седми син”, който според легендата притежава невиждани умения. Борбата със злото продължава и като във всеки юношески сюжет – намесва се любовта. В ролите на различни средновековни приказни създания виждаме и Оливия Уилямс, Джимон Хонсу, Джейсън Скот Лий/в. Сега