Руснак и американец ще се подготвят на МКС за полет до Марс

Американски астронавт и руски космонавт ще изкарат една година на борда на Международната космическа станция /МКС/ във връзка с подготовката за бъдещ полет до Марс, съобщава Франс прес.

Изследването ще проучи физиологическите и психологическите въздействия по време на продължителен престой в космоса. Скот Кели и Михаил Корниенко ще летят до орбиталната станция на 27 март с руския космически кораб „Союз“. Те ще се завърнат на Земята през март 2016 г.

Това ще бъде най-дългият полет без прекъсване, изкаран на МКС от първото й посещение през 2000 г. Руският космонавт Валери Поляков държи рекорда за най-дълъг престой в орбита с 14 последователни месеца на орбиталната станция „Мир“ през 1994 и 1995 г.

Скот Кели и Михаил Корниенко, които са респективно на 50 и 54 г., имат богат космически опит, като са летели 6 месеца на борда на МКС. Кели изказа своята загриженост от ефекта на радиацията и на микрогравитацията, които при продължителен полет отслабват имунната система на организма, предизвикват атрофия на мускулите и проблеми с плътността на костите. Безтегловността се отразява зле и на зрението.

„Надявам се, че изпитанието няма да бъде прекалено тежко и ще можем да живеем и работим в космоса дори и за по-дълго време. Но дали това ще бъде възможно, ще го узнаем едва след приключването на експериментите“.

Братът близнак на Скот – Марк, бивш астронавт, също ще вземе участие в опитите, пишат БТА и dnes.bg. Той ще преминава през редовни медицински прегледи на Земята, като неговите клинични параметри ще бъдат сравнявани с тези на брат му в орбиталната станция.

Руското космическо ведомство е предоставило всички данни, получени при дългосрочните мисии на неговите космонавти на станцията „Мир“.

Източник: http://www.chernomore.bg/

error: Съдържанието ни е авторско!