Руснак, американец и италианка се върнаха благополучно на Земята след космическо пътешествие

Спускаемият апарат на пилотирания космически кораб „Съюз ТМА-15М“ с трима членове на международния екипаж на МКС се приземи на територията на Казахстан, съобщиха за ТАСС от Центъра за управление на полетите (ЦУП) в Подмосковието.

„Капсулата се приземи в предварително планирания за кацане район, на 145 км югоизточно от град Джезказган“, уточниха от ЦУП.

Сега към мястото на приземяването са се отправили спасителни групи.

От МКС на Земята се върнаха руският космонавт Антон Шкаплеров, астронавтът от НАСА Тери Въртс и астронавтката от Eвропейската космическа агенция (ЕКА) Саманта Кристофорети. Тя стана първата пребивавала на МКС астронавтка от ЕКА от 2001 г.

Престоят на тримата на орбиталната станция бе удължен с близо месец. Първоначално кацането бе предвидено на 14 май, но се отмени заради инцидента с товарния кораб „Прогрес М-27“, която се случи на 28 април.

На борда на станцията останаха руските космонавти Генадий Падалка и Михаил Корниенко, а също астронавтът от НАСА Скот Кели. Екипажът на новата експедиция ще се отправи към МКС на 24 юли с кораба „Съюз ТМА–17М“.