Руско-турската война – Празнуване на светите апостоли Кирил и Методий в Плоещ

Плоещ 11 (23) май… Известно е какво важно значение имат за развитието на българите Светите Апостоли Кирил и Методий… Тази година (1877) денят беше отпразнуван особено тържествено, тъй като ликовете им са изобразени на първото знаме на българското опълчение на 3-а дружина. Още сутринта, въпреки облачното време, българите със семействата си тръгнаха към лагера с файтони или пеша, за да участват в Националния празник. В 12 часа беше отслужен молебен на полето, под развятото знаме, на което са изобразени солунските славянски братя.…

Българите отпразнуваха по най-тържествен начин 11 май, обкръжени от българска войска. Отдавна българите не са преживявали такива тържествени минути… Но ето, руският народ пожела, Императорът заповяда, неговият брат тръгна с Армията си, а българите славят бога в деня на Св. Кирил и Методий на военно поле. По божия воля, по заповед на всеруския Император и със силата на руския народ е дадено на българите това голямо тържество, в което участват българи от Русия, Румъния и Турция. В момента на молебена пристигнаха до 340 българи, за да постъпят в опълчението, очакват се още 400 души от Галац.

Картинки по запросу самарское знамя фото

След свършване на молебена, българските дружини минаха в тържествен марш пред своя любим началник генерал Столетов и офицерите от щаба… На присъстващите българи направи радостно впечатление това, че по време на молебена лек ветрец развяваше знамето, на което всички видяхме образа на Св. Кирил и Методий. Към тях всеки обръща молитвите си, за да даруват победа на руската армия и на българското опълчение и за освобождението на България.

Картинки по запросу Самарское знамя художник Оренбургский

Връчване на Самарското знаме на българското опълчение – худ. Н.Дмитриев-Оренбургский

След свършване на молебена, българите пожелаха на генерал Столетов да отпразнува с победа втория празник на знамето в най-скоро време в България!

Източник:

П. Оджаков, Одесский вестник, бр.111, 26 V. (7 VI).,

РЕПОРТАЖИ ЗА ОСВОБОДИТЕЛНАТА ВОЙНА 1877-1878