Руско издание за “тайната” мисия на Джон Кери в София

Руско издание за “тайната” мисия на Джон Кери в София

Публикувано от:

Държавният секретар на САЩ Джон Кери, който е на посещение в България, възнамерява да убеди ръководството на страната да намали зависимостта й от руските енергийни ресурси, като единият от акцентите може да е вдигането на мораториума върху добива на шистов газ, съобщава вестник „Московский комсомолец”.

Очаква се в рамите на посещението си Кери да обсъди възможностите за диверсификация на доставките на енергоносители, в т.ч. възможното строителство на газопровод от Гърция и проект на американската компания „Уестингхаус” за строителство на АЕЦ в страната.
По мнението на български политолози, в хода на дискусиите държавният секретар на САЩ ще повдигне въпроса за подновяване на изследванията за добив на шистов газ на територията на страната ни и за отмяната на забраната, наложена по време на първото правителство на Борисов, пише руското издание „Комсомолская правда“.

Вестникът нарича иронично визитата на Кери „тайна“, като припомня ситуацията, в която външният ни министър съобщи за посещението на премиера Борисов „на ухо“, но думите му бяха хванати от микрофоните и така станаха обществено достояние.
„На визити на подобно ниво не трябва да се гледа едностранчиво, те винаги са символни. В този случай това засяга България като част от сложен геополитически възел“, коментира „Комсомолская правда“ по повод днешното посещение на държавния секретар на САЩ.

През лятото на 2014-а след среща на премиера на страната с американски сенатори беше замразено строителството на „Южен поток“. Политическият смисъл на посещението на Джон Кери ще стане и знаков за живота в България. Не е изключено, че за да реши енергийните си проблеми, страната може да отвмени мораториума за шистовия газ.

Вече е очевидно, че българският управляващ елит заявява своята принадлежност към евроатлантическите структури, което не винаги съответства с интересите на народа. Събитията от 2014-а нагледно показаха неспособността на държавното ръководство да се осигури икономическа стабилност и да снизи темпа на обедняване на населението, пише руското издание. /днес+