Руско-американски екипаж ще поставя нов рекорд с въздушен балон

Руско-американски екипаж ще поставя нов рекорд с въздушен балон

Публикувано от:

От Япония излетя въздушен балона Two Eagles (Два орела) с руско-американски екипаж и днес той безопасно се придвижва над Тихия океан в посока САЩ, за да установи нов световен рекорд – за разстояние и времетраене, съобщава ТАСС

В капсулата му са 58-годишният пилот Леонид Тюхтяев, носител на 8 световни рекорда в областта на въздухоплаването и 50-годишният американец Трой Брадли, който има повече от 6200 часа във въздуха.

Балонът “Два орела” стартира в 00:23, московско време на 25 януари от  г. Сага, Япония. Той ще трябва да преодолее около 9600 километра до западното крайбрежие на САЩ. Сегашният рекорд за преодоляно разстояние от въздушен балон е 8400 километра. Пилотите също възнамеряват да поставят рекорд по продължителност на полета. Предишният рекорд беше поставен през 1978 г., когато американски отбор прелетя с балон над Атлантическия океан за 137 часа. Екипажът на “Два орела” се надява полетът им да се удължи с шест дни.

Балонът ще лети на височина не по-малко от 4500 м, което налага пилотите да използват кислородни маски. Температурата вътре в капсулата е около 10 градуса по Целзий. Полетът се следи от специалисти в Университета в щата Аризона, които изследват въздействието на такива тежки условия върху човешкия организъм.